Petrol 121 doları aştı - Akaryakıta...

TAKİP ET

Ham petrolün varil fiyatı 121 doları da aştı. Artışın, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıması yüksek bir ihtimal. Peki ne akaryakıta ne kadar zam gelecek?

- Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan petrol krizi devam ediyor. İşgal sonrası ham petrolün varil fiyatı 100-140 dolar arası çok hızlı jareket ediyor. Son olarak 100 dolar rakamlarına gerileyen jam petrol fiyatları, an itibariyle 121 doların üzerine çıktı (Brent petrol, varil fiyatı).

 

Akaryakıta zam gelebilir

Türkiye, ham peytrol ve akaryakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'a yakınını, yurtdışından karşılıyor. Bu nedenle de yurtdışı petrol piyasalarındaki dalgalanmalar, iç pazarda benzin, motorin ve LPG türü ürünlere zam ya da indirim olarak yansıyor. Bu nedenle de, son günlerde ham petrolün 100 dolar varil fiyat rakamından 120 doların üzerine çıkması, akaryakıta zam olarak yansıdı. Petroldeki artışın devam etmesi nedeniyle de akaryakıta zam ihtimali de artıyor. 
 

Motorine zam ...

Sektör kaynaklarının hesaplamalarına göre, ham petroldeki artış sonrası motorine litrede 136 lira zam gelmesi bekleniyor. Yeni zam, 25 Mart 2022 tarihi itibariyle uygulamada olacak (Cuma günü, gece saat 00.00 itibariyle). Ancak, zamların uygulamaya konulup konmaması konusunda nihai kararı ise, sektörün ilgili yönetim ayağı veriyor. 

Enerji Ekonomisi

Motorine zam motorine ne kadar zam var petrol fiyatları akaryakıt fiyatları