Petrol yeni rekor kırdı - Tüketiciler ne yapmalı?

TAKİP ET

Ham petrol fiyatları rekor kırıyor. Ve petroldeki bu artış, en çok en çok tüketicileri vuruyor. Peki; petrol fiyatlarının artış rekoru kırdığı bu zor günlerde, tüketiciler ya da sürücüler ne yapabilir?

Ham petrolün varil fiyatı, 118 doları aştı (Brent petrol). Rusya'nın Ukrayna işgali ile başlayan petroldeki fiyat artışı, savaş devam ettiğinden daha da artacağa benziyor. Çünkü; savaşı başlatan Rusya, halen dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip ve aynı zamanda en önemli doğal gaz ve petrol üreticisi yani satıcısı bir ülke.

- Petrol fiyatlarındaki artışlar,;Türkiye'de benzin, motorin ve LPG otogaza zam olarak yansıyor.
 

Peki, tüketiciler ne yapmalı?

- Öncelikler tüketiciler - sürücüler, zorunlu olmadıkça özel araç kullanmamalı.
- Mümkün olduğunca kısa mesafelere yürüyerek gidilmeli.
- Mümkün olduğunca da, toplu ulaşım araçları tercih edilmeli. 
- Aynı güzergah üzerinde çalışanlar, mümkünse tek özel araç kullanmalı. 
-Yine mümkün olduğunca, sıkışık trafikte araç kullanılmamalı (Bunun için de, mobil uygulamalardan trafik akışı kontrol edilmeli).
- Ve de sert araç kullanılmamalı. Ani fren veya gaza basmamalı. 

Ham petrol fiyatları

Ham petrolün varil fiyatı, 118 dolara çıktı. Bu rakam, son yılların en yüksek rakamı. Ve petrolün fiyatı, da daha da artma riski taşıyor. Bu anormal fiyat artışlarına karşın tüketicilerin-sürücülerin tepkisi ya da atabileceği adımlar çok sınırlı. Çünkü, petrol fiyatları çok hızlı artıyor. Tasarrufla, ancak akaryakıt faturalarında sınırlı bir düşüş sağlamak mümkün. 
Rakamlarda, bu durumu açokça ortaya koyuyor. Rusya-Ukrayna savaşı öncesi 95-97 dolar rakamlarında olan ham petrol varil fiyatı, savaşla birlikte hızlı bir artışa geçti. İlk olarak 105 dolar varil - fiyat rakamını test eden piyasalarda, 11 Mart 2022'de ise petrolün varil fiyatı 118 dolarında üzerine çıktı. Artışın nerede duracağını da tahmin etmek zor.
 

Akaryakıt satışları rekor kırdı?

Petrol fiyatlarının rekor arttığı bir dönemde, akaryakıt satışları da rekor kırdı. Fakat; satışlardaki rekorun nedeni bu sefer, farklı. Geçen hafta benzin ve motorine gelen 1,5 lira üzeri zamların uygulamaya gireceği tarih öncesi, sürücüler benzin istasyonlarına akın etti (25 Şubat; benzine litrede 1,61 kuruş ve motorine de 1,51 kuryuş zam geldi). Ve 25 Şubat'ta akaryakıt satışları, bu yoğunluk nedeniyle de tarihi rekor kırdı. 

- 25-26 Şubat 2022 günlük akaryakıt satışları için aşağıdaki tabloya bakınız...
 

Benzin ve  Motorin satışları,
- Rekor artı ve rekor düştü

 Ürün  25 Şubat satışı (Litre) 26 Şubat Satışı (Litre)
 Motorin 135.018.950 20.593.625
 Benzin 33.202.743 3.701.829
Kaynak: ETKB - EİDM, 25-26 Mart 2022 günlük benzin-motorin satışları
 

Rusya-Ukrayna savaşı

Bilindiği gibi geçen hafta Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle, dünya siyasi tarihinde son zamanların en büyük siyasi krizlerinden birisi yaşandı. Ve tabi bu siyasi gerginlik dünya ekonomisinide vurdu. Bu gergin dönemde,  ekonomilerde en ağır darbeyi ise enerji (Doğal gaz ve petrol) sektörü aldı. Çünkü saldıran ya da savaşı çıkaran Rusya, dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz üretici bir ülke. Rusyanın saldırısı sonrası, ham petrolün varil fiyatı 95-97 dolar rakamlarından bugün 118 dolar rakamlarına yükseldi. Savaş, Ruslar'ın tahminlerine göre uzun sürdü. Ve de siyasi analistlere göre de, ne zaman sona ereceğini kestirmekte zor. Bu durum ise; ham petroll ve tabi akaryakıt fiyatları için, atrıca da doğal gaz ve buna bağlı ısınma ve elektrik fiyatları için büyük risk oluşturuyor. 
 

Türkiye için büyük risk

Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye için büyük riskler taşıyor. Çünkü, Türkiye hem petrol ve hem de doğal gaz ihtiyacını ağırlıklı olarak yurtdışından karşılıyor (Petrolde yüzde yaklaşık 95 ve doğal gazda da yakşaık yüzde 100'e yakın dışa bağımlılık söz konusu).
Türkiye (Avrupa'da dahil) savaşa rağmen petrol ve doğal gaz alımında yani ithalatında, bugüne kadar herhangi bir kesinti ya da kriz yaşamadı. Ancak Türkiye (Avrupa dahil) savaş nedeniyle , doğal gaz ve petrol fiyatlarında ciddi kriz yaşamaya başladı. Ve bu krizin ne zaman da sona ereceğini kestirmek zor. 

 

Enerji ekonomisi


 

savaş sonrası petrol fiyatları savaş sonrası akaryakıt fiyatları savaş sonrası doğal gaz fiyatları zamlara karşı tüketiciler ne yapabilir akaryakıt zamlarına karşı sürücüler ne yapabilir benzin ve motorine zam enerji Rusya ukrayna savaşı petrolü vurdu