Petrol 112 doları aştı - Benzin ve motorine ağır yük oluştu!

TAKİP ET

Ham petrolün varil fiyatı son yılların tarihi rekorunu kırdı ve varil fiyatı 111 dolara çıktı. Benzin ve motorin fiyatlarına ağır bir baskı oluştu. Ayrıntılar...

- Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, petrolü vurdu. Savaşın ilk günü 105 dolar rakamlarına çıkan ve sonrasında 100 dolar rakamlarına gerileyen ham petrol fiyatları, tarihi rekor kırarak 112 doları da aştı (Brent petrol varil fiyatı). Bu durum, benzin ve motorin gibi akaryakıt fiyatlarına ağır zam baskısı oluşturdu.


Dünya enerji tüketimi - En fazla petrol ve doğal gaz rezervine sahip ilk 10 ülke!



Ayrıntılar...
Rusya, dünyanın en büyük petrol ve doğal rezervlerine sahip ilk 10 ülkeden birisi (Petrolde 6. ve doğal gazda 1. sırada). Ve Rusya aynı zamanda dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz üretici bir ülke. Rusya, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, dünyanın önemli doğal gaz ve petrol ihtiyacını karşılıyor.
 

Rusya Ukrayna'yı işgali ile...

Petrol ve doğalgaz zengini bir ülke olan Rusya'nın (Russia) Ukrayna'yı (Ukraine) işgali ve Rusya'nın açıktan Avrupa ülkelerine 'Doğalgazla' tehdit etmesi, petrol ve doğal gaz piyasalarına kriz etkisi yaptı. Savaş öncesi varil fiyat 97 dolar rakamlarında olan ve savaşla birlikte 100-105 dolar arası fiyatlarda hareket eden ham petrol, savaşın 6. gününde tarihi rekor kırarak 111 dolar rakamlarını aştı (Halen 1 varil brent türür ham petrol uluslararası piyasalarda 111-112 dolar rakamları arasında hızlı hareket ediyor). Petrodeki bu artış, sabit kalır ya da daha da artarsa petrol ithalatçısı ülkelere ağır bir fatura olarak yansıması yüksek ihtimal. 

Son bir yılda,
-  Türkiye ve Avrupa'da doğal gaz fiyatları ne kadar arttı?


Benzin ve motorine büyük zam baskısı oluştu

Ham petrolün 111-112 varil/dolar rakamlarına çıkması, iç piyasada benzin, motorin ve LPG otogaz gibi akaryakıt-LPG fiyatlarına ağır bir zam baskısı oluşturdu. Ham petrol fiyatları uluslararası piyasalarda bu rakamlarda kalır ya da daha da yukarı çıkarse, kısa süre içerisinde Türkiye iç pazarında benzin ve motorine  büyük bir zammın gelmesi yüksek bir ihtimal olarak öne çıkıyor Çünkü, Türkiye ham petrol ihtiyacının tamama yakınını yurtdışından ithalat yoluyla karşılıyor. 
Öte yandan petrolün aksine, fiyat artışları doğal gazda nihai tüketicilere gecikmeli olarak yansıyor. Nedeni ise, ağırlıklı olarak doğal gaz alımlarının uzun süreli kontratlara bağlı olması. 
 

Yeni 'Benzin - motorin ve LPG otogaz' fiyatları!

 Ürün Fiyatı (TL/LT)
 Benzin (95  Oktan) 16,53351
 Motorin (Katkısız 16, 03800
 LPG otogaz 10,77000

Kaynak: EPDK En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatları ve LPG Bayi Satış Fiyatı.
(02.03.2022 tarihli fiyatlar).


Analiz - Enerji Ekonomisi

son LPG otogaz fiyatları Rusya Ukraine ukraine Ukrayna Russia petrol ve doğal gaz zengini enerji haberleri Ham petrol fiyatları