PANDEMİ'de: Hangi şirketin pazar payı arttı - Hangi şirketin azaldı?

TAKİP ET

- PANDEMİ'de: Akaryakıt sektöründe hangi şirketin pazar payı arttı? - Hangi şirketin azaldı?

- PANDEMİDE: Petrol Ofisi ve OPET pazar payını artırdı - Shell'in pazar payı geriledi.

- Türkiye akaryakıt pazarı '2017-2020 Yıllarında İlk On Dağıtıcı Lisansı Sahibinin Pazar Payları' ayrıntıları için haberin sonundaki foto üstüne tıklayınız. 


AYRINTILAR!

EPDK'nın yeni yayınladığı Petrol Piyasası 2020 Yılı Sektör Rpaoru'nda, akaryakıt sektörüyle ilgili önemli ayrıntılara yer veriliyor. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Roparunda öne çıkan en önemli ayrıntılardan biri de, akaryakıt dağıtım şirketlerinin pazar payları oldu. Petrol Piyasası 2020 Yılı Sektör Raporu'nda, akaryakıt şirketlerinin 20217 - 2020 dönemi için pazar paylarına ayrıntılı bir şekilde yer veriliyor. Rapora göre; dünyada olduğu gibi Türkiye'yide vuran pandemi döneminde (Yeni Koronavirüs Salgını), akaryakıt sektöründe ilk 3 dağıtım şirketi olan Petrol Ofisi, OPET ve Shell sıralamasında; Petrol Ofisi ve OPET akaryakıt pazar paylarını artırırken Shell'in pazar payı gerildi. 
 

Akaryakıt pazarında ilk 3 şirket

Pazar payları 2019 - 2020

- Akaryakıt pazarında 1. sırada yer alan Petrol Ofisi'nin yüzde 22,36 olan pazar payı, yüzde 23,46'ya yükseldi. 

- Akaryakıt pazarında 2. sırada yer alan OPET'in pazar payı yüzde 20,68'den 21,34'e yükseldi.

- Akaryakıt pazarında 3. sırada yer alan Shell'in pazar payı ise aynı dönemde yüzde 16,11'den yüzde 15,15'e geriledi.
 

Akaryakıt sektörü ilk 3 şirket pazar payları

Yeni Koronavirüs salgını:

Covid-19 (Yeni Koronavirüs) salgını ilk olarak, Aralık 2021 tarihinde Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmış ve 2020 yılı başı itibariyle de virüs hızla bütün dünyaya yayılmıştı.

Yeni koronavirüs salgını ilk vakası Türkiye'de, 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. İlk vaka sonrası virüs hızla ülke gemeline yayıldı ve sağlığın yanında ekonomik hayata da ağır darbe vurdu. Salgın nedeniyle uygulanan Tam Kapanma, akaryakıt satışlarınıda etkiledi. Ve salgın akaryakıt sektörünü ciddi darboğaza soktu. Mayıs - Haziran 2020 itibariyle Türkiye'de başlayan Kontrollü Normal Hayat, akaryakıt satışları eski rakamlarına yükseldi. Ancak salgın; 2020 yılı sonuna doğru tekrar dünyada etkili olmaya başladı: Ve Türkiye'yi de bundan hem sağlık ve hemde ekonomik açıdan olumsuz etkilendi. 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi


2020 yılı akaryakıt pazar payları pandemi