'Özel sektör HES yatırımlarına destekler ve teşvikler devam etmeli'

TAKİP ET

'Hidroelektrik, güneş, rüzgar, jeotermal  vb. yenilenebilir enerji kaynaklarınına geliştirilmesi ülke menfaitenedir'. Taner Ercömert (HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü).



AYRINTILAR!
'EIF 14. Dünya Enerji Kongresi (Antalya) - Hidroelektrik Enerji Oturumu'
(Oturum Özeti)

Oturum Başkanı Taner Ercönert (HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü). 
 

Özel sektör HES yatırımlarına destekler ve teşvikler devam etmeli

- Kongrede Hidroelektrik Enerji Oturumunun başkanlığını HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert  üstlendi. Sektörün duayen ismi Taner Ercömert  oturumdaki konuşmasında EIF Dünya Enerji Kongresini ülkemizdeki en önemli ve en başarılı enerji etkinliklerinden olduğunu ifade etmiş ve son yıllarda ülkemizde uygulanan  ve  enerji ile elektrik üretiminde yenilenebilir kaynak  payının artırılmasını esas alan milli enerji politikasını  desteklediğini, devletimizin bu kapsamda sektöre desteğe ve yatırım motivasyonu sağlamaya devam etmesini ve enerji sektöründe güvenilir, öngörülebilir ve sürdürebilir bir yatırım - işletme ortamı tesisini arzuladığını belirterek HES oturumunu başlatmıştır.

- Bu ay 99 000 MW’a ulaşılması beklenilen ülke elektrik kurulu gücünde yeni hedefin 100 000 MW’ın geçilmesi olduğunu ifade eden Ercömert halen kurulu gücün yaklaşık % 53’ünün / 52.3 GW’lık kısmının yenilenebilir kaynaklı olduğunu, 31.5 GW mertebesindeki kurulu güçle halen ülkenin en büyük enerji kaynağı olan hidroelektrik enerjide 2030’dan önce 35.000 MW’lık bir kapasiteye ulaşılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

- 2023, 2030 ve 2050 milli enerji hedeflerine ulaşma yolunda özel sektör yatırımlarının devamlığının sağlanması ve sektörün sorunlarının çözüme kavuşturulması, kurak yıllarda HES’lere mali destek sağlanması, HES’lerden alınan bazı harç ve bedellerin düşürülmesi, DSİ Projelerinin Ortak Tesis Bedeli geri ödemeleri görülen yüksek ÜFE oranlarının yarattığı olağanüstü eskalasyon nedeniyle artık yapılamayacak duruma geldiğinden ilgili ödeme formülasyonunda iyileştirme yapılması ve  özel sektör HES yatırımlarına desteklerin ve teşviklerin devam etmesini gerektiğini vurguladı.


- Eski bir DSİ yöneticisi olan Taner Ercömert dünya genelinde düşük karbonlu elektrik üretiminin bel kemiği ve Yenilenebilir Enerji Geleceğinin Anahtarı olarak kabul edilen Hidroelektrik Enerjinin ve tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının daha da geliştirilmesinin ülke enerji arz güvenliğinin temini ve enerji ithalat rakamlarının azaltılması hususunda büyük öneme haiz olduğunu, yenilenebilirden elektrik üretiminin artmasının enerji ithalat tutarını düşürdüğünü, bunun milli ekonomi için büyük katkı olduğunu, geleceğin yenilenebilirde olacağını ifade etti.

- Ercömert, IEA ve IRENA’ca da belirtildiği üzere küresel ısınmayı 2°C'nin altında tutmak için 2050'ye kadar yaklaşık 850 GW’lık yeni hidroelektrik kapasitesine, sıcaklık artışının 1,5°C'nin altında sınırlama hedefi baz alınırsa ise daha iddialı net sıfır hedefi için 1 200 GW'dan fazla ek hidroelektrik kapasiteye ihtiyaç duyulduğunu, dünyanın ve ülkemizin yeni HES’lere ihtiyacı olacağını belirterek ülkemizdeki yeni enerji yatırımlarının da yenilenebilir  ağırlıklı  olması dileğiyle konuşmasını tamamladı.

 

Özelleştirilmeyi bekleyen yaklaşık 340 MW'lık 11 HES var

Oturumda yer alan panelistlerden OİB Enerji Grubu Başkanı Hilal Yücel, Türkiye’deki HES özelleştirmeleri konusunda kapsamlı bir sunum yapmış ve özleştirilen HES projelerini belirtti. Özelleştirilmesi tamamlanan 91 adet HES’in toplam kurulu gücünün 1.445 MW’a ulaştığını ve halen özelleştirme portföyünde özelleştirilmeyi bekleyen (Derbent, Kesikköprü, Çamlıgöze, Çal ve Girlevik hidroelektrik santralları dahil olarak) yaklaşık 340 MWlık 11 HES’in daha bulunduğunu ifade etti.
 

- Oturumun bir diğer panelisti olan eski EPDK ve EÜAŞ yöneticilerinden olan ve halen IC İçtaş Grubunun Hidroelektrik Santrallar Direktörü olan Uğur Cingi HES’lerdeki mevcut sorunlarla ilgili olarak kapsamlı ve ilgi toplayan bir konuşma yaptı. Tecrübeli bir HES uzmanı olan Cingi HES’lerdeki sorunların çözümüne yönelik önerilerini de ifade etti.


- Oturumun panelistlerinden Enerji Bakanlığından Daire Başkanı Mustafa Günindi HES’lerdeki yerli aksam mevzuatı ve uygulamaları konusunda; Energopro CEO’su Murat Dağdeviren HES yapımında karşılaşılan sorunlar konusunda, DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Şube Müdürü Veysel Dağ ise su kullanım anlaşması modeli kapsamında yapımı tamamlanan HES projeleriyle HES tasarım ve yapım sürecine ilişkin konuşmalar yaptı.

- Oturum Kongre yürütme kurulu başkanı Çiğdem Dilek’in panelistlere plaket takdimiyle sona erdi.


Enerji Ekonomisi

hes EIF 14. Dünya Enerji Kongresi hidroelektrik