ÖTV'den düşülmeseydi - Benzin ve motorin litre fiyatı ne olurdu?

TAKİP ET

Son günlerde ham petrol fiyatları, 80 dolar rakamlarını da aşarak rekorlar kırıyor. Petrol fiyatlarındaki bu artışlar, Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkelerin iç pazarında benzin ve motorine zam olarak yansıyor.

Ancak; Türkiye'de Hazine ve Maliye Yönetimi, akaryakıta gelen zamları sürücülere yansıtmamak için Eşel Mobil Sistemi (EŞM)'yi devreye soktu. Sistemle birlikte; Benzin ve motorine (akaryakıt) gelen yüksek zamlar, yine akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) düşülmeye başlandı. 


AYRINTILAR

- Peki, bugüne kadar ne kadarlık bir akaryakıt zammı ÖTV'den karşılandı?

- ÖTV'den karşılanan fiyat artışları eklenseydi, benzin ve motorin fiyatı ne olurdu?

 

 

ÖTV'den düşülen zamlar

Akaryakı sektörü temsilcisi kuruluşlardan EPGİS'in (Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası) yaptığı hesaplamaya göre, akaryakıtta ÖTV ayarlamasıyla bugüne kadar (9 Ekim 2021 itibariyle) devletçe karşılanan ÖTV tutarları şöyle:

(LT)
- Benzin (95 oktan) 2,30 TL

- Motorin 2,05 TL

- LPG Otogaz 1 TL
 


Benzin ve motorin fiyatları

EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) düzenli yayınladığı, 'n Yüksek İşlem Hacimli 8 Akaryakıt Şirketinin Bayi Tavan Fiyatları' ise şöye (9 Ekim 2021).

(TL/LT)
- Benzin (95 oktan) 7,75714

- Motorin 7,49583


 

Benzinin litresi 10 TL - Motorinin Litresi 9,5 TL

Akaryakıt fiyatları için (Benzin, motorin) Eşel Mobil Sistemi (EŞM) devrede olmasaydı, EPDK'nın ortalama fiyatlarına EPGİS'in hesapladığı ÖTV tutarlarının eklenmesiyle benzin ve motorinin fiyatı ise şöyle olacaktı: 

(TL/LT)
- Benzin (95 oktan) 10,05714

- Motorin 9,54583

 

 

Ham petrol 84 dolara yaklaştı

Ancak, petrol fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve petrolde varil fiyatın 84 dolara yaklaşması, benzin ve motorin fiyatları içn zor bir dönemin yaşanacağını gösteriyor. Akaryakttan alınan ÖTVninde sınıra dayanması, akaryakıt fiyatları içn zor bir süreç anlamına geliyor.
Gelecek dönemde, akaryakıtta muhtemel ucuzluk ya da indirim için en önemli etken, ham petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş olacaktr. 
 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi









 

akaryakıt ürünleri ötv tutarları benzin motorin fiyatları eşel mobil sistemi epgis ham petrol fiyatları