Otopark ve AVM'lerde elektrikli araçlar için ŞARJ istasyonu zorunlu...

TAKİP ET

-Otopark ve AVM'lerde elektrikli araçlar için ŞARJ istasyonu zorunlu oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyla ilgili 'Otopark Yönetmeliğinde Değşiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazetede yayınlandı (Resmi Gazete Tarih 25 Mart 2021, Sayı 31434).
 

İŞTE YENİ YAYINLANAN YÖNETMELİK!

'OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK'

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Uygulama imar planlarında, bölgenin ihtiyacına yönelik otopark, cep otoparkı, yol boyu otopark, durak cebi gibi alanları artırıcı fonksiyonlar ayrılabilir ve bu fonksiyonların konulması nazım imar planında değişiklik gerektirmez.”
“(5) Yeni yapılacak olan bölge ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda en az %10 oranında otopark yerinin ilgili standartlara göre elektrikli araçlara uygun olarak (şarj ünitesi dâhil) düzenlenmesi şartı aranır. Otuzbin metrekareden büyük AVM’lerde kurulacak şarj ünitelerinden en az birinin, yetmişbin metrekareden büyük AVM’lerde ise en az ikisinin ilgili standartlara göre hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekir. İhtiyaca göre elektrikli araç otopark yeri sayısının artırılması hususunda idarelerce karar alınabilir.”
“(6) Büyükşehir belediyesi kapsamında olan yerlerde genel otoparkların yapım, bakım ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar büyükşehir belediyelerince belirlenir.”

Yönetmeliğin tam metnini, bugünkü resni Gazete'nin 'Yönetmelikler' bölümünde okuyabilirsiniz. 
 

Enerji Ekonomisi

şarj istasyonu elektrikli araç otopark avm