ÖNEMLİ - Enerji Sektörü Acil Durum Tatbikatı Yapıldı!

TAKİP ET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Muğla'da orman yangınlarının enerji sektörüne etkilerini gözlemlemek amacıyla bir tatbikat düzenledi. Bakanlık bünyesinde kurulan Acil Durum Kriz Yönetim Merkezi'nde kriz yönetimi gerçekleştirilirken orman yangınının sektöre etkilerini azaltacak aksiyonlar alındı.

Muğla’da Yangın

Bakanlıkta Elektrik Kaynaklı Acil Durum Kriz Yönetim Kurulu toplandı. Kurul, Muğla’da meydana gelen orman yangını senaryosu üzerine bir müdahale yönetimi gerçekleştirdi.

 

Kriz Merkezleriyle İrtibat

Müdahale yönetiminde; TEİAŞ, TEDAŞ, ADM EDAŞ ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.’de kurulan kriz merkezleriyle irtibata geçilerek hem olası bir yangında yapılması gerekenler ele alındı hem de eksiklikler görüldü.

 

Yangın Meydana Geldi

Senaryoya göre; 31 Ekim 2023’te sabah 09:00’da Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Dereköy-Çakıralan mevkiinde bir orman yangını meydana geldi. Yangın, Bağdamları Mahallesinde bulunan Yeniköy Termik Santrali ve Şalt Sahasına doğru ilerledi.

 

TEİAŞ Kesinti Yaptı

Hem santral sahasındaki itfaiye ekipleri, hem de bölge itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Müdahale esnasında TEİAŞ emniyet kaynaklı olarak kesintiler yaptı. Kaybedilen üretimi de Atatürk HES ve Akköprü HES’ten telafi etti. 

 

Üretim Durdu

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş. üretimi tamamen durdurdu. Personeli tahliye ederek stok sahasında bulunan kömürün üzerini köpükle kapattı.

 

Jeneratörler Devrede

ADM EDAŞ da yangından kaynaklı bir noktada meydana gelen iletken kopuğuna müdahale etti. Bir alçak bir de yüksek gerilim seviyesindeki kullanıcıların jeneratör vasıtasıyla enerjilendirilmesini sağladı. Senaryoya göre; yangın 13:30’da kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları başlatıldı.

Bakanlık Acil Durum Kriz Yönetim Stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen ve 109 personelin katıldığı tatbikatta kamu özel sektör iş birliği test edildi. 

 

Videolu Bağlantılar

Tatbikatta Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş.’nin hem saha kısmı hem masa kısmı tatbik edildi. Yine aynı şekilde TEİAŞ’ın yangın meydana gelen bölgedeki iletim hatlarına müdahalesi videolu bağlantılarla gözlemlendi.

 

Koordinasyona Bakıldı

Bölgede faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketi ADM EDAŞ’ın yangından etkilenen enerji nakil hatları ile sahada özellikle jeneratörle çalışması elzem bölgelere yönelik aldığı aksiyonlar takip edildi. Orman yangınında ADM EDAŞ’ın personel ve ekipman ihtiyacı göz önünde bulundurularak Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi ile koordinasyon halinde çalışması gözlendi.

 

2021 Yangınından Ders Çıkarıldı

Tatbikatın olduğu bölgede, 2021 yılında bir orman yangını meydana gelmiş, kontrol altına alınan yangında üretim kaybı yaşanmıştı. Gerçekleştirilen tatbikatta bu yangından sonra alınan önlemler de tek tek masaya yatırıldı (Kaynak: Enerji Bakanlığı).

 

enerji haberleri

enerji haberleri enerji sektörü acil durum