Ömrünü tamamlamış ''güneş Panelleri'' ne oluyor? İŞTE ''güneş panellerinin geri dönüşümü' süreci!

TAKİP ET

''Güneş panelleri temel olarak bazı kimyasal, termal ve mekanik süreçlerden geçerek geri dönüştürülür.''

Güneş Panellerinin Geri Dönüşümü

Kalyon PV

Güneş Paneli geri dönüşümü: ''Ortalama kullanım ömrü 20-30 yıl arası değişen güneş panellerinin üretiminde güneş ışığındaki elektronları toplayan yarı iletken malzeme olarak bilinen silikon ve gümüş; dış yüzeyde ise plastik, alüminyum ve cam malzemeler kullanılır. Özellikle cam, alüminyum çerçeve ve bağlantı aparatı gibi plastik ürünler neredeyse tamamen geri dönüştürülebilir. Ancak yarı iletken malzemelerin uygun maliyetle geri dönüştürülmesi için arge çalışmaları hala devam etmektedir. 

Güneş paneli geri dönüşümünün üç temel aşaması bulunmaltadır:

1- Delaminasyon,

2-Malzeme ayrıştırma,

3-Malzeme çıkarımı ve saflaştırma.

Güneş panelleri temel olarak bazı kimyasal, termal ve mekanik süreçlerden geçerek geri dönüştürülür. 

İlk adımda panelin dış yüzeyinde bulunan alüminyum çerçeve ve plastik junction box yüksek dereceli ısıya maruz bırakılarak ana gövdeden ayrıştırılır. Daha sonra ana gövdeyi oluşturan modül parçalanır, ortaya çıkan malzemeler sınıfına göre ayrıştırılır (cam, yarı iletken silikon, gümüş vs.), son aşamada ise birbirlerinden ayrıştırılan bu malzemeler, kendileri için belirlenen geri dönüşüm süreçlerine devam edilmesi için geri dönüşüm tesislerine gönderilir. Bu yöntemle bir güneş paneli büyük ölçüde geri dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazandırılabilir.

Yarı iletken malzemelerin etkin geri dönüşümü üzerine çalışmalar ise hala devam etmektedir. Bu malzemelerin geri dönüşümü yerine, elektrik üretim verimliliğini yeniden arttırıp güneş paneline ikinci bir kullanım imkanı oluşturmak için çalışmalar yapılmaktadır.''

 

Yarı iletken malzemeleri güneş panelleri geri dönüşümü önrünü tamamlamış güneş panelleri