Ölçü ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı!

TAKİP ET

Ölçü ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı. Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, servis tarafından yapılacak muayenelerde kullanılacak tüm damgaların güvenilir ve izlenebilir olması ile ayrıca; ölçü aletinin ilgili mevzuatında aksi bir hüküm bulunmadığı takdirde servis tarafından belirlenen servisi tanıtıcı işaret/logo, servis kodu, ölçü aletinin periyodik muayenesinin izlenme süresine uygun tarih bilgisi veya yılın son iki rakamı ve muayeneyi yapan personele ait kodlamaların bulunması zorunluluğu getirildi.

Damga İptalinde Değişiklik

Damga iptali daha önceki Yönetmeliğe göre İl Müdürlüklerince iptal edilirken, yeni düzenlemeye göre il müdürlüğü personelince, Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarınca veya muayene yapmaya yetkili servislerce de damgalar iptal edilerek ölçü aleti kullanımdan men edilebilecek.

Tamir İşlemlerinden Sonra Geçici Damga Yapılacak

Bakanlık tarafından tamir ve ayar yapmakla yetkilendirilmiş kişiler; muayeneler sonucunda tamire sevk edilenler ile ölçü ve ölçü aletlerinde meydana gelecek arıza veya teknik/teknolojik ihtiyaçlar sebebiyle ölçü ve ölçü aleti sahibi veya kullanıcılarından gelecek talepler üzerine, bu ölçü ve ölçü aletlerinin damgalarını sökerek tamirini yapabilecekler.

Ancak, damgaları sökülen ölçü ve ölçü aletlerinden; sabit ve sökülüp taşınması güç olanlardan tamir sonrası ilk muayeneye hemen tabi tutulamayanlar, tamir ve ayar yapmakla yetkilendirilmiş kişiler tarafından geçici damga ile damgalanacak ve geçici damganın yapıldığı tarihi belirten tutanak düzenlenecek.

İki nüsha olarak düzenlenecek tutanakta ölçü aletinin tipi, markası, modeli, seri numarası, sökülen damganın yılı, geçici damganın yapıldığı tarih bilgileri yer alacak ve bir nüsha ölçü aleti sahibine verilerek diğer nüshası gerektiğinde ibraz edilmek üzere en az bir yıl süre ile tamir ve ayar yapmakla yetkilendirilmiş kişilerce muhafaza edilecek.

Geçici Damga Süresi 15 Gün

Yönetmeliğe göre, geçici damga süresi, tutanakta belirtilen geçici damganın yapıldığı günü takip eden gün birinci gün sayılmak üzere on beş gün olacak. Geçici damgası yapılan ölçü ve ölçü aleti kullanıcısı tarafından, geçici damga süresi içerisinde ölçü ve ölçü aletlerinin muayene ve damgasının yapılması için başvurusunun usulüne uygun olarak yetki kapsamına göre servise/il müdürlüğüne iletilmiş olması ise zorunlu.

On beşinci günün tatile rastlaması halinde müracaat, sonraki ilk iş günü de yapılabilecek ancak posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Belirtilen süreler içinde müracaat etmeyen kullanıcılara damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanma fiilinden dolayı Kanun hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanacak (Kaynak: TABGİS) 

ölçü tabgis