Olağanüstü yüksek gaz ve elektrik fiyatlarının Avrupa dışına yayılması muhtemel - IEA!

TAKİP ET

Uluslararası Enerji Ajansı: 'Olağanüstü yüksek gaz ve elektrik fiyatları tüketicilere ve perakendecilere zarar verdi. Ve bu olumsuz etkilerin, Avrupa dışına yayılması ve mevcut ısıtma sezonunun ötesine geçmesi muhtemel.'

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yeni bültenini yayınladı. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Bülteni'ne göre, Avrupa'da olağanüstü artan 'Elektrik ve doğal gaz' fiyatlarının Avrupa dışı ülkelere yayılması yüksek bir ihtmal olarak öne çıkıyor.   

Hava durumu ve jeopolitik etkiler önemli

UEA'nın; 2021'deki gaz talebideki artışın 'Hava ve jeopolitik etkilerine' dikkat çekilen bültende, küresel doğal gaz tüketiminin 2021'de bir önceki yılın pandemi dönemi kaynaklı düşüşe karşın 2 kat fazla yükselişle yüzde 4,6 arttı. Bültende; talepteki güçlü artışın, geçen yıl ki ekonomilerin toparlanması ve yaşanan soğuk havalar kaynaklı olduğuna vurgu yapıldı. Bununla, 'arz piyasalarında yaşanan sorunlar ile fiyat artışlarını hızlandıran beklenmedik kesintiler birleşince' sorunlar yaşandı. Bültende, gelecek günlerde başta fiyat oynaklığı olmak üzere gaz piyasalarında yaşanacak hareketliliğe dikkat çekildi.

 

Tüketicilerin korunması ve depolama önemli

IEA'ya göre;
olağanüstü yüksek gaz ve elektrik fiyatları, tüketici ve perakendecilere zarar verdi. Ayrıca, bu olumsuz etkilerin Avrupa dışına yayılması ve mevcut ısıtma sezonunun ötesine geçmesi muhtemel.
Bültende, 'Mevcut piyasalatın durumu, gaz tüketen ülkelere arz güvenliği politikaları uygulaması ve güncellemelerinin önemi vurgu yapılıyor.
IEA'ya göre önlem, 'Tüketicileri korunması ve altyapıların kuvvetlendirilmesi (Özellikle depolama). 

 

Enerji Ekonomisi

IEA Ulıslararası Enerji Ajansı Tüketiciler doğal gaz depolama Elektrik ve gaz fiyatları enerji ekonomisi