Yeni Kuraklık Haritaları yayınlandı - Durum 'Acil Durum'

TAKİP ET

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 yılının ilk kuraklık haritalarını yayınladı. Türkiye 2023 yılının ilk ayın şiddetli kuraklıkla geçirdi. İşte ayrıntılar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 2023 yılının ilk kuraklık haritalarını yayınladı. Türkiye 2023 yılının ilk ayın şiddetli kuraklıkla geçirdi. 

 

ayrıntılar...

İl il kuraklık durumu

Meteroroloji Genel Müdürlüğü, 2023 yılı ilk kuraklık haritasını yayınladı (Şubat 2023). MGM'nin normalin yüzdesi metoduna göre kuraklık harıtalarını aşağıda inceleyebilirsiniz. MGM'nin yeni yayınladığı haritalara göre Türkiye Ocak ayında Şiddetli Kuraklık yaşadı. Bunun içinde Acil Önlem alınması gerekiyor. Meteoroloj'nin verilerine göre işte Türkiye'de kuraklık durumu:

 

1 aylık Kuraklık Durumu (Ocak 2023)

 

3 aylık Kuraklık Durumu (Kasım 2022*Ocak 2023)

 

6 aylık Kuraklık Durumu (Ağustos 2022 - Ocak 2023)

 

9 aylık Kuraklık Durumu (Ağustos 2022 - Ocak 2023)

 

12 aylık Kuraklık Durumu (Şubat 2022 - Ocak 2023)

 

Kuraklık tanımları ve anlamları...

Normal Kuraklık  - Risk Yok

Hafif Kuraklık  - İzlemeye başla

Orta Şiddette Kuraklık  - uyarı

Şiddetli Kuraklık  - Acil Durum

 

YORUM - Enerji Ekonomisi

Durum - Acil Durum

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)'nin yayınladığı Kuraklık Haritaları, endişe verici. Haritalara göre Türkiye Ocak 2023 döneminde Şiddetli Kuraklık yaşadı. Bunun Meteoroloji dilinde ise karşılığı  Acil Durum.

Su, çok önemli; hem içme suyu, hem tarımsal sulama ve hem de elektrik üretimi için (HES'ler). Meteorolojinin yayınladığı son harita (1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık), Türkiye'nin sular açısından çok riskli bir döneme girildiği anlamına geliyor. Zaten, kar ve yağmurların kış ortası olmasına rağmen yeterince yağmaması, bunun en önemli ispatlarında. Temenni o ki, kışın kalan şubat ve mart aylarında yoğun kar ve yağmurların yağması. Çünkü bu kar ve yağmurlar, yaz aylarında çok lazım olacak. 

 

Ne yapmalı?

Yaşanan kuraklık için için yapılabilecek ilk iş veya atılabilecek ilk adım, TASARRUF. Evet; gerek içnesuyu ve gerekse tarımsal sulama ve gerekse elektrik tüketiminde tasarruf şart. Tarımsal sulama için bu günlerde tasarruf olmasa da, içme suyu ve elektriğin tasarruflu kullanımı mümkün. Bunun içinde top yekün bir tasarruf seferberliği gerekiyor. Çünkü, durum gerçekteb cidd,. Ve Meteoroloji yayınladığı haritalar ile 'Acil Drum' ilan ett. 

Evet, suda mutlaka tasarruf. Başka çözüm yok, kısa dönemde. 

 

enerji ekonomisi

 

2023 yılı kuraklık haritası MGM kuraklık haritaları Şiddetli kuraklı nedir orta şiddette kuraklık