Nehir ve barajlarda REKOR elektrik üretimi - Doğalgaz santrallerinde REKOR düşüş!

TAKİP ET

Türkiye elektrik üretiminde, nehir ve barajlı HES'lerde üretim rekoru kırıldı. Doğal gazlı elektrik üretim santrallerinde ise rekor düşüş yaşandı. İşte ayrıntılar!

Türkiye elektrik üretiminde,

10 Nisan pazar günü, nehir HES ve barajlı HES'lerde üretim rekoru kırıldı. Doğal gazlı elektrik üretim santrallerinde ise rekor düşüş yaşandı. 


Ayrıntılar...
Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretiminde 10 Nisan pazar günü yeni rekorler kırıldı. Hidroelektrik santrallerinde (Nehir HES, Barajlı HES) üretim rekoru kırılırken, doğal gaz çevrim santrallerinde üretilen elektrikte ise rekor düşüş yaşandı. 

Resmi verilere göre pazar günü, Türkiye toplam elektrik üretiminin HES'lerin payı (Hidroelektrik Santralleri) yüzde 39'a çıktı. Bu rakam son ayların en yüksek üretimi oldu. Buna karşın son aylarda Türkiye elektrik üretiminde zaman zaman payı yüzde 30-40 lara çıkan doğal gaz santrallerinde ise elektrik üretimi rekor düştü. 10 Nisan pazar günü doğal gaz santrallerinin Türkiye toplam üretimindek payı yüzde 6 oldu. Bu rakam ise, sın yılların en düşük rakamı oldu. 
 

Barajlara gelen su miktarı bollaştı

Yine resmi verilere göre; barajlardaki elektrik üretimindeki artuışın en önemli nedeni, suyun bollaşması. Bu yıl kış döneminde (2022 kışı) yoğun kar yağışı yaşandı. Nisan ayının yani baharın gelmesiyle de, kışın yağan karlar erimeye başladı. Bu bolluk, hem nehir tipi santrallerdeki ve hem de barajlı santrallere gelen su miktarını artırdı. Bu durumda elektrik üretimine yansıdı. 
 

Rüzgarda da yüksek enerji üretimi

Öte yandan pazar günü HES'lerin yanında RES'lerde de (Rüzhar enerjisi santralleri), elektrik üretimi arttı. RES'lerin toplam elektrik üretimindeki payı 10 Nisan pazar günü yüzde 19 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. Bununda nedeni, Bahar rüzgarlarının artması oldu.
Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi için aşağıdaki tabloya bakınız...


Türkiye kaynaklara göre elektrik üretimi (10 Niasn 2022 Pazar)

Veriler için kaynak:
TEİAŞ (Tğrkiye Elektrik İletim AŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi Başkanlığı (YTBS), 10 Nisan 2022 Pazar Günü).
Enerji Ekonomisi

Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi doğal gaz santrallerinde rekor düşüş nhir tipi santrallerde rekor üretim HESlerde elektrik üretimi Enerji Ekonomisi RESlerin toplam elektrik üretimindeki payı