'Motorin türlerine biodizel harmanlanması' konulu tebliğ yayınlandı!

TAKİP ET

EPDK'nın 'MOTORİN TÜRLERİNE BİODİZEL HARMANLANMASI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ' Resmi Gazetede yayınladı.

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yeni tebliğ yayınladı. 

 

MOTORİN TÜRLERİNE BİODİZEL HARMANLANMASI HAKKINDA
TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
MADDE 1 – 16/6/2017 tarihli ve 30098 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorin Türlerine BiodizelHarmanlanması Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“ç) Misli sayım: Harmanlama yükümlülüğü hesaplamalarında bu Tebliğde belirlenen hammaddeler kullanılarak üretilen ürün miktarının belirlenen katsayı ile çarpılarak yükümlülük hesabına dahil edilmesi uygulamasını,
d) Girdi-Çıktı dengesi: İşleme lisansı sahibinin tesisine giren, çıkan ve stok değişimine uğrayan maddeler arasındaki ve bitkisel atık yağdan üretilen biodizel ile tesise kabul edilen bitkisel atık yağ miktarı arasındaki miktarsal tutarlılığı,”
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 7 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(5) İşleme lisansı sahibi, biodizel teslimleri için düzenleyeceği fatura veya fatura yerine geçen belgede; satışı gerçekleştirilen biodizeli, üretiminde kullanılan hammadde türüne göre “Biodizel (Yerli Tarım Ürününden Üretilen) / Biodizel (Bitkisel Atık Yağdan Üretilen)” olarak ayrı kalemler halinde göstermekle yükümlüdür. Aynı belgede biodizelin harmanlama ürünü olup olmadığı açıklamasına da yer verilir.
(6) Motorin ile harmanlanmak üzere temin edilen biodizel yeniden satışa konu edilemez.
(7) Biodizel üretiminde kullanılan hammaddelerin kaynağını ve türünü ispatlayıcı belgeler 5 yıl süre ile işleme lisansı sahipleri tarafından saklanır.
(8) İşleme lisansı sahipleri; tesislerindeki üretim, satış ve stok hareketlerine ilişkin olarak yeminli malî müşavir tarafından her bir takvim yılına ilişkin düzenlenen ve Enerji Piyasası Bildirim Sisteminde yer alan formata uygun raporlarını bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar Kuruma sunar.”
MADDE 3 – Aynı Tebliğe 8 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 8/A maddesi eklenmiştir.
Misli sayım
MADDE 8/A – (1) Bitkisel atık yağlardan üretilen biodizel, harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında iki misli olarak sayılır.
(2) Kurumca yapılan kontrollerde işleme lisansı kapsamında yer alan tesisin girdi-çıktı dengesinin sağlanması zorunludur.”
MADDE 4 – Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 2020-2021 harmanlama döneminde harmanlanan biodizel miktarı, lisans sahiplerinin ilgili dönem yükümlülük hesaplamalarında, 1,2 katsayısı ile çarpılarak değerlendirilir.”
MADDE 5 – Bu Tebliğ 1/1/2022 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Tebliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
TarihiSayısı
16/6/201730098
Tebliğde Değişiklik Yapan Tebliğlerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
TarihiSayısı
1-20/12/201830631
2-29/3/201930729
3-31/12/202031351
4-25/9/202131609

Enerji Ekonomisi

biyodizel epdk enerji