Mobil Yağ - Rüzgar türbinlerinin yağlanması ve bakımı için...

TAKİP ET

Mobil, son dönemde yenilenebilir enerji konusunda yaptığı yeniliklerle öne çıkıyor. Energy Factor Europe adıyla devreye aldığı yeni çevrim içi bilgi kaynağı aracılığıyla enerji alanındaki faaliyetlerini duyuran Mobil, aynı zamanda çalışmalarını sektörü bilgilendirici içeriklerle de destekliyor. Mobil’in rüzgar türbinlerinin yağlanması ve bakımı konusundaki çalışmaları ile rüzgar türbinleri endüstrisinin günümüzdeki genel perspektifi ise Mobil’in uzman mühendislerinden Gunnar Sienknecht aracılığıyla Energy Factor Europe’da aktarıldı.

 

 Enerji ihtiyaçları

Enerji ihtiyaçlarını karşılamada yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artmaya devam ederken, başta açık denizde bulunanlar olmak üzere rüzgar türbinlerine gelen talepler de hızla artıyor. Uzun çalışma ömürleriyle tercih edilerek büyük bir endüstri haline gelen rüzgar türbinlerinin, özellikle AB pazarında yükselen bir grafiği bulunuyor. 2008 ile 2019 yılları arasında rüzgarın AB elektrik üretimindeki payı %3,9’dan %12 seviyesine yükselirken, 2020 yılında AB ve İngiltere’de yaklaşık 2.000 rüzgar türbini kuruldu. Böylesine büyüyen bir pazara sahip rüzgar türbinlerinin verimli çalışması için en hayati öneme sahip olan unsurların başında ise yağlayıcılar geliyor.
 

Rüzgar türbini

Rüzgar türbini yağlayıcıları konusunda lider konumda olan ve sektör için birçok profesyonel ürün geliştiren Mobil, sadece ürün yelpazesiyle değil bu alanda sunduğu hizmetlerle de farkını ortaya koyuyor. Energy Factor Europe adıyla çevrim içi bir bilgi kaynağı sitesini devreye alan Mobil, enerji konusunda geliştirdiği teknolojileri, iş birliklerini ve bu alandaki dünyada yapılan çalışmaları ortaya koyuyor. Mobil, türbin yağlarının son yıllarda kaydettiği gelişmeyi de, Energy Factor Europe aracılığıyla ve alanında uzman Mobil mühendisi Gunnar Sienknecht’in analizleriyle aktararak sektörü mercek altına aldı. Sienknecht, rüzgar türbinlerinin işleyişinde doğru ve verimli yağlamanın önemi ile yağlayıcılar pazarına Mobil’in yaptığı katkıları örnekleriyle açıkladı.
 

Yağlayıcı olmadan, türbinin çalışması ve elektrik üretmesi mümkün olmuyor

Sienknecht’a göre düzenli bir rüzgar kaynağına ihtiyaç duyan rüzgar türbinlerinin verimli ve güvenli çalışmaları için iyi bir yağlama prosesinin olması gerekiyor. Yağlar ve gresler olmak üzere herhangi bir yağlayıcı olmadan, türbinin çalışması ve elektrik üretmesi mümkün olmuyor. Özel teknolojiler kullanılarak özel malzemelerle üretilen rüzgar türbinlerinin kesintisiz ve verimli çalışması için gereken her bir hareketli parça ise özel yağ ve greslerle yağlanıyor. 20 yıl veya daha uzun bir süre sürekli olarak çalışması beklenen rüzgar türbinlerinde kullanılan bu yağlayıcıların da, türbinin uzun süreli çalışmasına katkı sağlaması, aşınmayı minimuma indirgemesi ve bakım aralıklarını azaltması bekleniyor. Mobil ise yağlayıcı ürünleriyle birlikte,  “Kullanılmış Yağ Analizi”, kondisyon izleme ve tahmini bakım gibi hizmetleriyle birlikte yağlardan yüksek oranda faydalanmaya katkı sağlıyor. Böylece bu alanda yapılan operasyonlar daha güvenli ve daha üretken hale geliyor. Türbinin yağlama gerektiren parçaları ise değişkenlik gösteriyor. En önemlileri; ana transfer kutuları, ana yataklar, kanat açısı (pitch) ve yalpa (yaw) yatakları, jeneratör yatakları, dişliler ve hidrolik sistemlerden oluşuyor. Ana dişli kutusu en yüksek yağlama talebine sahip olurken,  türbin boyutuna bağlı olarak yağlayıcı miktarı 200 ila 1.400 litre arasında değişebiliyor.
 

Bakım aralıkları ve yağ analizi...


Mobil’in uzman mühendisi Gunnar Sienknecht, yağların kontrol edilmesinin bakım aralığına bağlı olarak 6 veya 12 ayda bir olmak üzere değişkenlik gösterdiğinin altını çiziyor. Mobil teknik ekipleri, yapılan analizler sonucunda yağın değişimi yarım yıl veya bir yıl ötelenmesine karar veriyorlar. Örneğin transfer kutusunun içinde, partikül sayımı yaparak ve kimyasal elementleri kontrol ederek, aşınma veya kimyasal anormallikleri belirlemek önem arz ediyor. Ekipler, bu verileri kullanarak yağın sürekli kullanıma uygun olup olmadığını anlayabiliyor. Mobil’in Kullanılmış Yağ Analizi programı, mobil mühendisleri tarafından herhangi bir anormalliği tespit etmenin en önemli yolu olarak tercih ediliyor. İlk günden itibaren rüzgar alanındaki çalışmaların içerisinde yer alan Mobil, sektörün liderlerinden biri olarak yağ konusunu ürünle birlikte değerlendirilmesi gereken bir hizmet olarak görüyor. Rüzgar türbinlerinin dişli kutularına özel geliştirilmiş yağ analizleriyle fark yaratarak sektörde ön plana çıkıyor.  


Enerji Ekonomisi

Mobil Yağ rüzgar türbini gres yağı