Lütfen: Lütfen ihtiyaç değilse almayın

TAKİP ET

Lütfen: Lütfen ihtiyaç değilse almayın

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ

İhtiyaç olan bir ürünü, almak gerekiyor. İhtiyaçlar alınmalı ki; esnaf iş yapsın, fabrikalar üretim yapsın. Ama ve fakat; tüketenlerde, üretenlerde ve bunun ticaretini yapanlarda aynı dünyada yaşıyor. Bu nedenle de özellikle tüketirken, iki kere düşünmek gerekiyor. Bunu TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca 'Param var ama hakkım yok' cümlesiyle özetliyor.

İNDİRİM FURYASI
Evet, dünyada son yıllarda tüketim çılgınlığı yaşanıyor. Tüketim çılgınlığının son versiyonu ise 'Black Friday'. Türkçe karşılığı olarak, 'Muhteşem Cuma, İndirim Günü vb' olarak adlandırılıyor. Alışveriş çılgınlığına dönüşen bu günde, insanlar günler öncesi kendini konumlandırıyor. Genel mantık şu: İndirim olacak, alalım. Şimdi olmasa da ileride lazım-ihtiyaç olur (Ki, bu indirimlerin ne kadar gerçekçi oldu vb ayrı konu). Bir tüketici olarak ihtiyaç olan bir ürünü almak ve bunu indirimli veya makul fiyata almak en doğal haktır. Ancak; ihtiyaç olmadığı halde sırf ucuz diye bir ürünü almak basit anlatımla, hem büyük israf ve hemde doğaya yani çevreye verilmiş büyük bir zarardır. Çünkü, her tüketilen ürünün doğaya zararı olan (Az ya da çok) bir üretim süreci var. Bu süreç, gereksiz tüketim nedeniyle ne kadar uzarsa, bir diğer ifadeyle ne kadar çok ihtiyaç olmayan üretim yapılırsa, çevreye verilen zararda o derece büyük oluyor. Sonuçta bunun zararını bugün bizler, gelecek günlerde de çocuklarımız ve diğer canlılar çekecektir. 

PARANIZ OLSA DA HAKKINIZ DEĞİL
Evet; indirimli ürün almak hak ama, ihtiyaç olmadığı halde sırf ucuz diye ürün almak ve tüketmek, hak değil. TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca'nın sözünü bir kere daha hatırlatmakta fayda var: 'Param var ama, hakkım yok'.

Evet; parada olsa ihtiyaç değilse hakkımız yok. Temiz ve daha yaşanabilir bir dünya için.

black friday indirim tüketim çılgınlık muhteşem cuma