LPG otogaz ve araç satışları azaldı!

TAKİP ET

Bir dönem Türkiye'de yoğun ilgi gören LPG'li araç satışlarına ilgi azalmaya başladı. İlginin azalması, LPG otogaz satışlarına da yansıdı. Türkiye'de LPG satışları geçen yıl, bir önceki yıla göre düşüş gösterdi.

Bir dönem Türkiye'de yoğun ilgi gören LPG'li araç satışlarına ilgi azalmaya başladı. İlginin azalması, LPG otogaz satışlarına da yansıdı. Türkiye'de LPG otogaz atışları geçen yıl, (2022) bir önceki yıla göre (2021) düşüş gösterdi. 

 

ayrıntılar...

LPG (Likit Petrol Gazı) otogaz satışları düştü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Türkiye'de 2022 yılında toplam 3 milyon ton LPG otogazı satıldı (tüketim). 2021 yılında ise Türkiye 3,1 milyon ton LPG otogaz tüketti. LPG tüketimindeki azalmanın en önemli nedeni olarak, LPG otogaz ile benzin ve motorin arasındaki fiyat farkı avantajının zaman zaman (petrol fiyatlarındaki dalgalanma) göteriliyor. Bu nedenle de, sürücüler LPG'li araç yakıt fiyat avantajının azalmasıyla benzin ve motorin yakıtlı araçlara yöneldi. Ayrıca; son yıllarda elektrikli - hibrit araç satışlarının artmaya başlaması da, LPG'li araç satışlarını olumsuz etkilemeye başladı. Buda, LPG otogaz satışlarını düşüş yönünde etkiliyor.
- Yıllara göre LPG otogaz satışları için aşağıdaki grafiğa bakınız... 

 

Yıllara göre LPG otogaz satışları (ton)

 

 

LPG'li araç satışları azalıyor
Türkiye'de LPG'i araç satışları da azalıyot. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre 2022 yılında Türkiye'de toplam 5 milyon LPG'li araç satıldı. Bu rakam 2021 yılında 4,9 milyon adet olmuştu. LPG'li araç satış hızındaki azalma, 'LPG otogaz fiyatlarını cazip olmaktan çıkması ve elektrikli araç satışlarındaki artış' en önemli etken olarak gösteriliyor. 
Bilindiği gibi LPG'li araçlar bir dönem, Türkiye'de yoğun ilgi görmüştü. Özellikle benzinli araç sahipleri, araçlarına LPG dönüşümü yaparak otogazın yakıt maliyet avantajından faydalanıyordu. Bu ilgi; otomobil üreticilerini, LPG'li araç üretimine yöneltmişti. Bu nedenle de bir çok otomabil firması fabrika çıkışlı LPG'li araç üretimine geçti. 
- Yıllara göre LPG'li araç satışları için aşağıdaki greafiği inceleyiniz. 

Yıllara göre LPG'li araç satışları (adet)

 

 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

 

YORUM 

Enerji Ekonomisi

LPG otogaz, son yıllarda sürücülerin en fazla ilgisİ gösterdiği yakıt oldu. Fiyat avantaJı, bu ilginin en önemli nedeniydi. Bu nedenle de LPG'li araç sayısı son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Özellikle LPG'li araçlar, orta gelir grubunun ilgi odağıydı.

Son yıllarda ve özellikle 2019 (pandemi), 2021 (pandemi sonrası çıkış) ve 2022 (Rusya'nın Ukrayna'yı işgali), ham petrol fiyatlartında anormal dalgalanmalar yaşattı (aşağı ve yukarı yönlü. Ve daha çok yukarı yönlü). Petrol fiyatlarındaki bu çıkış, ister istemez benzin ve motorin fiyatlarının yanında LPG fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Bazı döNemlerde, benzin - motorin fiyatı ile LPG arasındaki fiyat farkı ciddi anlamda azalmıştı. Bu ise, LPG'yi (otogaz) fiyat avantajının dışına itti. Bir diğer ifadeyle, LPG'ye ilgiyi azalttı. Bu da, LPG (otogaz) satışlarına olumsuz yanSıdı.

Ve son dönemin modası, elektrikli ve hibrit benzinli (benzinli elektrikli, dizel elektrikli) oldu. Satışlar, çok yoğun olmasa da artıyor. Pazar henüz tam olarak şeKillenmedi. Nedeni, bir tarafta elektrikli - hibrit araç fiyatları çok yüksek ve diğer tarafta ise elektrikli - hibrit araç yakıt maliyeti çok düşük. Ayrıca, bu araçlar daha çevreci. Pazar, bugün için tam oturmuş olmasa da, bütün otomobil üreticileri, elektrikli araç üretimine başladı - başlıyor. Bazı markalar ise, tamamen elektrikli otomobil üretimine geçecekleri tarihi açıklamaya başladı. Böylece yakın gelecekte artık, fosil yakıtlı araç üretimi tamamen durmuş olacak. Tabii bundan LPG'li araç pazarı da etklenecek. 

Tam bu noktada, Türkiye otomobil pazarı da  (gerek benzinli, gerek dizel ve gerekse LPGL'li) kendini yeni döneme şimdiden hazırlamalı. Bunun için mevcut araç stokunu en verimli değerlendirilmeyi araştırmalı - çalışmasını yapmalı. Diğer yandan ise, yeni pazarda (elektrikli - hibrit) yer almanın araştırması ve çalışmasını hızlıca sürüdrmeli
 

LPGli araç satışları LPG otogaz satışları Yıllara göre otogaz satışları Yıllara göre LPG satışları Yıllara göre LPGli araç satışları EPDK TÜİK