LPG'li araçlara ilgi azalıyor - İşte rakamlar!

TAKİP ET

Son dönemde elektrikli ve hibrit araçların yaygınlaşması, LPG'li araçlara ilgiyi azalttı. Öyle ki son aylarda elektrikli araç satışları, LPG'li araçların önüne geçti.

Son dönemde elektrikli ve hibrit araçların yaygınlaşması, LPG'li araçlara ilgiyi azalttı. Öyle ki son aylarda elektrikli araç satışları, LPG'li araçların önüne geçti. 

 

işte ayrıntılar...

 

LPG'li - elektrikli araç satışları

Elektrikli ve hibrit (benzin - motorin elektrişkli) araçlar, son dönemde öne çıkmaya başladı. Özellikle yakıt masraflarının azlığı elektrikli ve hibrit araçlara ilgiyi artırırken, bu araçların çevreci olması da (daha az kirliliğe neden olmaları) ayrı bir tercih nedeni olarak öne çıkıyor. Elektrikli - hibrit araçlara artan bu ilgi, bir dönemin ucuz yakıt ve çevreci aracı olarak bilinen LPG'li araçlara ilgiyi azalttı.

Resmi verilerde, LPG'li -  elektrikli araçlar arasında yaşanan değişimi ortaya koyuyor. Resmi rakamlara göre (TÜİK), Ocak Eylül 2022 döneminde toplam 8 bin 753 adet LPG'li araç satılırken aynı dönemde elektrikli araç satışı 9 bin 543 oldu.  Buna karşın Ocak - Eylül 2023 döneminde ise toplam 4 bin 559 adet LPG'li araç satılırken elektrikli araç satışı aynı dönemde 36 bin 710'a çıktı. 

LPG'li - Elektrikli otomobil (araç) satışları!

Ocak - Eylül dönemleri!

 Yakıt Türü 2022 yılı 2023 yılı
 LPG'li araç 8.753 adet 9.543 adet
 Elektrikli araç  4.559 adet 36.710 adet

Veriler için kaynak: TÜİK, Motorlu Kara Taşıt İstatistikleri Eylül 2023 Açıklama: Hibrit araç satışları dahil değildir. 

 

Trafiğe kayıtlı toplam otomobil (araç) sayısı

Yıllara göre araç satışlarında ise; son dönemde elektrikli araç satıişları LPG'li araçların önüne geçmiş olsa da, LPG'li araçların daha önce piyasaya girmeleri nedeniyle trafikteki LPG'li araç sayısı, elektrikli araçlara göre daha fazla. TÜİK verilerine göre halen trafiğe kayıtlı toplam 5 milyonun üzerinde LPG'li (Likit Petrol Gazı) araç var. Buna karşın trafiğe kayıtlı toplam elektrikli araç sayısı ise 51 bini geçti. Aynı şekilde trafiğe kayıtlı toplam hibrit araç sayısı ise 197 bini geçti.  Trafiğe kayırlı toplam otomobil sayısı ise 14 milyonun üzerinde.

- Trafiğe kayıtlı (benzin, motorin, LPG, elektrikli, hibrit) araç sayısı için aşağıdaki tabloya bakınız. 

 

Yıllara göre Trafiğe kaydı yapılan otomobillerin sayısı (Yakıt Türüne Göre)

(benzin - dizel - LPG - hibrit - elektrikli araç sayısı)

Kaynak: TÜİK, Eylül 2023 sonu itibariyle Açıklama: 2023 yılı, Ocak - Eylül dönemidir.

 

lpgli elektrikli araç satışları

lpgli elektrikli araç satışları elektrikli hibrit araç satışları trafiğe kayırlı araç sayısı