LPG fiyatları ve LPG'li araç sayısı - Yeni grafikler!

TAKİP ET

Son aylarda artan ham petrol fiyatları, LPG otogazı da vurdu. Ve otogaz sürekli zamlandı. Zamlar sonrası LPG'li araçların 'yakıt avantajı' düşünce, LPG'li araçlara ilgi azaldı. İşte TÜİK istatistikleri...

Bir dönemin en gözde yakıtlarından olan LPG otogaza, ilgi azalıyor. TÜİK istatistiklerine göre, son aylarda trafiğe kaydı yapılan LPG'li araç sayısı azaldı. Bunun en önemli nedeni; benzin ve motorine göre avantajlı olan LPG'nin, bu avantajını kayıp etdiyor olması.  
 

Petrol nedir? - Doğal Gaz nedir? - LPG nedir? - LNG nedir?

HABERİN AYRINTILARI!

Bir zamanlar gözdesi olan LPG'li (otogaz) araçlar, artık gözden düşüyor. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre LPG'li araç satışları, Aralık 2020'de 3.781 iken bu rakam TÜİK'in yeni açıkladığı verilere göre (Aralık 2021) 1.050'ye geriledi (TÜİK Motorlu Kara Taşıtları - Aralık 2021). Aynı dönemde LPG'li araçların toplam araçlar içindeki payı (Benzin, motorin, elektrikli-hibrit vb), yüzde 6,9'dan yüzde 3,5'e geriledi. 
 

Trafiğe kaydı yapılan LPG'li araç sayısı


LPG'li Araç sayısı ve Payı

DönemAdetPay (%)
Aralık 20192.2285,3
Aralık 20203.7816,9
Aralık 20211.0503,5
Kaynak: TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 


LPG fiyatları çok arttı

Ham petrol fiyatlarındak artışlar, akaryakıtın yanında LPG fiyatlarını da vurdu. Sürekli zamlanan LPG'nin fiyatı resmi rakamlara göre 1 yılda 4 liradan 8 liraya çıktı. Bu artış, benzin ve motorinli araçlara göre LPG'nin avantajını azalttı.
Aralık 2019 sonu litresi 3,9 lira olan LPG otogazın fiyatı Aralık 2020'de 4 liraya ve Aralık 2021'de de 8,2 liraya çıktı (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - EPDK, 31 Aralık tarihli fiyatlar). .
Bu fiyat artışları ise, Tüketicilerin - sürücülerin LPG'li olan araçlara ilgisini azalttı. Bu durum, LPG'li araç satışlarına yansıdı. Ve satışlar hızla düştü.   
   

Enerji Ekonomisi


Ayalara göre LPG fiyatları ve LPG'li araç sayısı.

LPGli araç sayısı LPG fiyatları otogaz fiyatları enerji ekonomisi LPG