Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Ercömert: 'Su Kullanım Hakkı' modeliyle...

TAKİP ET

-Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert: HES kurulu gücünde son yıllarda 'Su Kullanım Hakkı' modeliyle Baraj ve HES yapımında büyük bir başarıya ulaşıldı.

AYRINTILAR!

Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, Türkiye'nin HES kurulu gücünde son yıllarda 'Su Kullanım Hakkı' modeliyle Baraj ve HES yapımında büyük bir başarıya ulaşıldığını ve Kasım ayı itibarıyla ülke HES üretim kapasitesinde 30.921 MW’a ulaşıldığını söyledi. Moderatörlüğünü DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanı Mahmut Yüzer yaptığı  EIF Uluslararası Enerji Kongresi Hidroelektrik Oturumu'nda konuşan Ercömert 'Bu modelde HES projelerinin oldukca kısa sürelerde milli ekonomiye kazandırıldı. Enerji & elektrik üretim sektöründeki büyümenin yenilenebilir kaynak ağırlıklı olarak devamı memnunluk verici.' değerlendirmesini yaptı. Ercömert, şu bilgileri verdi: Ülke elektrik üretiminin 2020’de 300 milyar kWh’i geçti.  2021’de 320 milyar kWh’e yaklaşacak. 2023’de 375 milyar kWh’e, 2032’de ise 500 milyar kWh’e ulaşması öngörülüyor. Günümüz itibarıyla 48 GW’a ulaşan yenilenebilir kaynaklı gücün 2021 başında 50 GW’ı, 2021 sonunda ise 52 GW’ı geçmesi bekleniyor. 94 GW’ı geçen ülke elektrik kurulu gücünde ise ilk hedef 100 GW’ın geçilmesi.

3634 kWh olan kişi başına elektrik tüketiminde...

Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert: Halen 3634 kWh olan kişi başına elektrik tüketiminde 2023’de 4000 kWh’e, 2040’da ise (halen AB üyesi ülkeler ortalaması olan) 7000 kWh’e ulaşılması öngörülüyor. Ercömert 2023, 2030 ve 2050 milli enerji hedeflerine ulaşma yolunda özel sektör yatırımlarının devam etmesi sağlanmalı ve sektörün sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. Halen 2020 yılı elektrik üretiminde HES payı yüzde 28; yenilenebilir kaynakların toplam payı ise yüzde 45 mertebesinde. Yekdem ve yerli aksam teşvikleri, HES özelleştirmeleri, HES rehabilitasyonları ve teçhizat yenilemeleri ile havza bazında işletme koordinasyonu ve santral üretim optimizasyonu  gibi konular sektörün gündeminde kalacak. 

BAŞARILI ENERJİ ETKİNLİĞİ...
Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, EIF Uluslararası Enerji Kongresinin Türkiye'deki en önemli ve başarılı enerji etkinliklerinden biri olduğunu ifade ettti. 
2-3 Kasım’da düzenlenen EIF Digital Enerji Kongresi 'Hidroelektrik Oturumu' sektörü oturum moderatörlüğünü, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdüdrlüğü Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanı Mahmut Yüzer yaptı.

HESİAD (Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Taner Ercömert, ' Enerji ithalatına büyük miktarlarda paralar ödenen ülkemizde HES’lerin öncülüğünde kalan tüm  yenilenebilir kaynaklarımız çevreye uyumlu bir şekilde maksimum oranda geliştirilmelidir ve ülkemizde bundan sonraki  enerji yatırımlarında öncelik ve ağırlık, yenilenebilir enerji kaynaklı santralların olmalıdır' dedi. 
 

EE
 

hidroelektrik hes eif