Küresel Isınma ne demek? - İklim değişikliği ne demek? Hava ne demek?

TAKİP ET

- İklim değişikliği ne demek?

- Küresel ısınma ne demek?

- Sera gazları ne demek?

- Hava ne demek?

- İklim ne demek?

 

AYRINTILAR!


Küresel Isınma ne demek?

Küresel Isınma: İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma deniyor.

Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılıyor. Dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor ama bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Bu da yeryüzünün yeterince sıcak kalmasını sağlıyor.
 

Hava ne demek?

Hava: Hava, dışarıda kısa sürede meydana gelen olaylar bütünüdür. Soğur, yağmur yağar, ısınır. Basınç artar veya düşer, ısı yükselir veya düşer. Rüzgar oluşur. Meydana gelenler ogüne ve kısa zamana aittir.
 

İklim ne demek?

İklim: Bir bölgede uzun yıllar veya belli bir zaman aralığı itibar ı ile meydana gelen hava olaylarının ortalamasıdır. Örneğin kendi bölgemizi düşünürsek; yazların oldukça kurak ve yağışsız, sıcaklık oldukça yüksek ve rüzgarlı , kışlar ise; ılık ve yağışın az olduğu görülür.

Son dönemlerde fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, hızlı nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğiliminin artması gibi nedenlerle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazların atmosferdeki yığılması artış gösterdi. Bilim adamlarına göre işte bu artış küresel ısınmaya neden oluyor.
 

İklim değişikliği ne demek?

Küresel İklim değişikliği: Küresel ısınmaya bağlı olarak, diğer iklim elemanlarının da (nem, yağış, hava haraketleri) değişmesi sürecine küresel iklim değişikliği deniyor. 
 

Sera Gazları nelerdir?

Bilim insanları , küresel ısınmada en etkili faktörün, “sera gazları ” denen bazı gazların son yıllarda atmosferde hızla artması olduğu üzerinde fikir birliğine varmışlardır.

Sera Gazları: Başlıca sera gazları ; karbondioksit, metan, kloroflour karbon, ozon ve azot oksitleridir. Bunlar içinde karbondioksit yüzde 50 ile en etkili sera gaz ı olarak bilinmektedir


Bilgi için kaynak: MGM (Meteoroloji Genel Müdürlüğü). 

Enerji Ekonomisi

küresel ısınma nedir hava nedir iklim nedir sera gazları nelerdir küresel isınma ne demek