Hindistan KÖMÜR üretimini bırakır mı?

TAKİP ET

Hindistan KÖMÜR üretiminden çekilir mi? Dünya da en çok kömür üreten ülkeler hangiler? - Dünya da en fazla kömür tüketen ülkeler hangiler? Ve COP 26 nedir? (Enerji Ekonomisi).

Hindistan KÖMÜR üretiminden çekilir mi?

Evet, Hindistan kömür üretiminden çekilir mi? Çekilmesi, çok önemli. Çünkü; dünyanın en çok kömür üreten ve tüketen ülkelerinden birisi, Hindistan. Ve dünya ülkeleri, 2050 yılında kadar '0' Karbon Hedefi doğrultusunda Küresel Isınmayı yüzde 1,5 derece ile sınırlı tutma sözü verdi. Bunun için de, Hindistan gibi ülkelerin kömür üretim ve tüketimini azaltması ve sonlandırması, İklim Krizi ile mücadele de büyük önem arz ediyor.


Peki Hindistan bunu yapar mı?
Öncelikle aşağıdaki ayrıntıyı, iyi okumakta fayda var…


TV – Belgesel’de geçen İklim Krizi söyleşisi… (Özetle ve konu Hindistan).

Sunucu: Dünyada İklim Krizi yaşanıyor. Bütün ülkeler krizi azaltmak ve yok etmek için eylem birliği içerisinde (COP 26 İklim Zirvesi). Hindistan’da buna destek veriyor. Fakat, ülkeniz kömür üretiminden tam çekilmiyor.

Başbakan: Hindistan olarak COP 26’yı destekliyoruz. Temiz enerji ve iklim krizine karşı verilen mücadeleleri de destekliyoruz ve bizde mücadele ediyoruz: Ancak; ülkemde 300 milyon insan var ve bu insanların hiç elektriği yok,  hiç lambası yanmıyor (Belgeselde aynı anda; evlerde aydınlatma için gaz, mum vb kullanımı görüntülerine yer veriliyor).

- Başbakan, cebinden cep telefonunu çıkarıyor ve sunucuya sesleniyor: Bana, gelişmiş ülkelerinden her hangi bir şehir ismi söyleyin –

Başbakan (Devam ediyor)... (Cep telefonundan  gelişmiş ülkelerin şehirlerini gösteriyor): Bakın,  büyük – dev binalar var. Ve bu yapılarda binlerce ampul – lamba sabahlara kadar yanıyor, binalar boş olduğu halde (Mesai dışı-akşam). Ama, benim ülkemde milyonlarca insan, bir lamba ile bile aydınlanamıyor, karanlıkta. Ülkem bu durumda iken, nasıl kömürü terk edebiliriz? Batı, bu konuda daha inandırıcı ve gerçekçi olmalı...

Ve Başbakan, konuşmasının devamında ‘gelişmiş ülkelerin mutlaka Hindistan gibi ülkelere İklim Krizi’ne karşın mücadele de destek olması gereğine vurgu yapıyor ve bunun sonucu İklim Krizi ile mücadele hedeflerin yakalanabileceğine dikkat çekiyor.

 

Türkiye’yi de ilgilendirir

Aslında Hindistan Başbakan’ın anlattığı gerçeklik, Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Çünkü, Türkiye’de COP 26’da taahhütlerde bulundu. Doğrudur.
Ancak, burada (İklim krizi ile mücadele de) gelişmiş ülkelerin yaptığı en önemli ve büyük hata; dünyadaki bütün ülkeleri gelişmiş kabul edip ya da bütün ülkeleri aynı sorumluluğa tabi tutup İklim Krizi ile mücadele yolunu seçmek istemesidir. Bu son derece yanlış ve çözümü olmayan bir süreç olur. Bu nedenle dir ki gelişmiş ülkeler, mutlaka bu ayrıntıyı gündeme alarak çözüm üretmeli ve uygulamalıdırlar.

Kömür nedir? Kömürleşme sırasında hangi gazlar oluşur?  Kömürleşmede oluşan Hidrokarbonlar!


Çünkü Batı, gelişmesini geçmişte doğal kaynakları çok hoyratça ve çevreyi katlederek – yok ederek tamamladı. Bu yıkımdan sonra karşıya geçip, ‘İklim Krizi var. Hep beraber ve aynı yükümlülüklerle mücadele etmeliyiz’ deme rahatlığı gösterilmemeli. Tamamlanan kalkınmışlık ve sağlanan refah, geri kalan ve gelişmekte olan ülkeler içinde düşünülmeli. Paylaşımcı olarak ortak bir mücadele ortaya konmalı ve İklim Krizi ile mücadele edilmelidir.
Böyle bir ortak mücadele, İklim Krizi mücadele süreçlerini başarılı kılacak ve dünyaya fayda sağlayacaktır. 

Bu anlamda Türkiye’de gelişmekte olan bir ülke ve yeraltı kaynaklarını kullanıyor ve kullanması da gerekmektedir. Bunun için gelişmiş ülkeler Türkiye dahil, İklim Krizi’nde varım diyen ülkelere çok ciddi maddi kaynak sağlamanın yanında teknolojik ve bilgi desteği de vermelidirler. Verilecek bu destek, bir taraftan ülkelerin kalınmasını sağlarken diğer yandan da İklim Krizi’ne karşın konan hedeflerin yakalanmasını kolaylaştıracaktır.
 

Ülkelerde sorumlu davranmalı – davranmak zorunda

Gelişmiş ülkeler; geri kalmış ülkeler ve gelişmekte olan ülkelere mutlaka İklim Krizi mücadele de maddi-manevi destek vermeli. Ancak, verilecek muhtemel destekler, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeleri İklim Krizi mücadelesinde rehavete itmemeli.
Çünkü bu konuda, yani İklim Krizi ile mücadele de gelişmiş – batılı ülkeler; İklim Krizi ile mücadele etmeyen – çevreye duyarlı üretim yapmayan ülkelere, mallarına ek vergi, bu ülkelerin mallarını almama vb gibi yaptırımları da konuşmaya başladı. Ki, bu yatırımlar bu süreçte ilgisiz ülkelere daha hızlı ve agresif uygulanacaktır.
Bu nedenle de; gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler; karşılıklı işbirliği, destek ve diyaloglarla İklim Krizi ile ilgili mücadeleyi yürütmeli ve 2050 yılı hedeflerine odaklanmalılar.

Unutulmamalı İklim Krizi mücadelesindeki olumlu-olumsuz bütün süreçler, dünyaki bütün canlıları ve yaşamlarıonı etkileyecektir.

Bir çözüm varsa; ki var, mutlaka ve çok hızlı şekilde ve işbirliği içerisinde uygulamaya konulmalı.

Daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya için...

 

BİLGİ

 

Dünya'da en fazla kömür üreten ülkeler

ÜlkeMilyon Ton
 Çin 3.846
 Hindistan 756
 ABD 640
 Endonezya 610
 Avust. 507
 Rusya 440
 G. Afrka 254
 Almanya 134
 Kazakistan  115
 Polonya  112
Kaynak: IEA 2020 (2019 Üretimleri), TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu)

 

Dünyada en falza Linyit üreten ülkeler

 Ülke Milyon Ton
 Almanya  166,26
 Türkiye 85,20
 Rusya 81,38
 Polonya 58,67
 ABD 51,74
 Hindistan  50,08
 Avusralya 45,96
 Çekya 39,49
 Sırbistan 37,53
 Yunanistan 36,16
 Bulgaristan 30,27
 Diğer 142,31
Kaynak: IEA 2020 (2021 yılı üretimler), TKİ. 

 

En fazla KÖMÜR tüketen ülkeler

Ülke Milyon Ton
 Çin 8.826
 Hindistan 948
 ABD 545
 Rusya 225
 G. Afrika 192
 Japonya 187
 Almanya  171
 Endonezya 135
 G. Kore 132
 Türkiye 121
 Polonya 112
 Avustralya 101
 Kazakistan  91
Açıklama: -Tüketim yılı, 2019. - Diğer Ülkeler Tüketimi, 790 milyon ton.
 

COP 26 (Conference of the Parties)

Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı (COP 26, Conference of the Parties), Glasgow’da (İskoçya) 197 ülkenin katılı ile gerçekleşti. 
Hedef, küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması (1,5 derece ile sınırlandırılması) ve 2050’ye kadar Sıfır Karbon hedefi. Konferansada; İklim Krizi ile mücadele de en önemli adım ve kararlardan biri olan ‘Kömür üretimi - kullanımının sonlandırılması’ kararı, son anda Hindistan’ın itirazı ile ‘Aşamalı’ olarak sonlandırılşması şeklinde değiştirilmiş ve bu karar tartışmalara neden olmuştu.


Paris İklim Anlaşması - Tam Metin (Resmi Gazete)

Paris İklim Anlaşması - Anlaşmanın tam metni!


Analiz - İsmail Altunsoy
 

dünyada en fazla kömür tüketen ülkeler dünyada en fazla kömür üreten ülkeler hindistan kömür üretimi Paris İklim Anlaşması COP 26 enerji Ekonomisi