Koç Topluluğu ENERJİ şirketleri - Tüpraş ve Aygaz taahhütlerini açıkladı!

TAKİP ET

Koç Holding'in, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu'ndaki küresel liderliği doğrultusunda Koç Topluluğu Şirketleri teknoloji ve inovasyon alanında eşitlik seferberliği başlattı. Seferberlik kapsamında Tüpraş ve Aygaz'da taahhütlerini açıkladı.

Enerji sektörü şirketlerinde iç dönüşümü sağlayacak taahhütleri!

Tüpraş; Mühendislik, Ar-Ge, İnovasyon, Hizmet Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri bölümlerinde çalışan kadın oranını yüzde 23’ten yüzde 40’a yükseltmeyi taahhüt ediyor. Tüpraş, genel yeni işe alımda da kadın çalışan oranının yüzde 50 olması için çalışacak. 

Aygaz, teknoloji ve inovasyon alanlarında çalışan kadın oranını yüzde 13’ten yüzde 35’e yükseltmeyi, bu alanlarda çalışan kadın yönetici oranını ise yüzde 12’den yüzde 21’e çıkarmayı hedefliyor. 
 

Enerji sektörünün topluma yönelik taahhütleri! 

Tüpraş, “Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Gücü” programı kapsamında, STEM alanlarında çalışma potansiyellerini ortaya çıkartacak ve feminist teknolojilerin geliştirilmesine teşvik edecek eğitim projeleriyle 90.000’i ortaokul, 10.000’i üniversite olmak üzere toplam 100.000 kız öğrenciye ulaşmayı taahhüt ediyor. Programın ilk adımı Batman Üniversitesi ile başlatıldı.

Aygaz, 2026 yılına kadar eğitim, mentörlük ve burs programları ile farklı yaş gruplarından 100.000 kadın ve kız çocuğuna ulaşarak teknoloji ve inovasyon ekosisteminde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmeyi hedefliyor. 


Ayrıntlar...

- Koç Holding’in, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliği doğrultusunda Koç Topluluğu Şirketleri teknoloji ve inovasyon alanında eşitlik seferberliği başlattı. Aygaz, Arçelik, Ford Otosan, Koçfinans, Tofaş, Tüpraş, TürkTraktör ve Yapı Kredi, Koç Holding’in öncülüğünde, önümüzdeki 5 yıl boyunca teknoloji ve inovasyonda kadın ve kız çocuklarına yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması için çalışacağını taahhüt etti.


- TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SEFERBERLİĞİ: Yol haritalarını açıklayan Genel Müdürler öncelikle şirketlerindeki iç dönüşümü sağlamaya yönelik teknoloji ve inovasyon alanında kadın çalışan oranlarını artırmayı hedeflediklerini duyurdu. Ayrıca toplumsal dönüşümü hızlandırmak için gençlere odaklanan bir yaklaşımla ilköğretim, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilerin teknoloji ve inovasyon alanına yönelmeleri ve bu alanda güçlenmeleri için de çalışacaklar. Şirketler taahhütlerine ulaşmak için ilk etapta çalışanlarına, çalışanlarının ailelerine, iş ortaklarına, ilköğretim, lise ve üniversite çağındaki gençlere ve girişimci kadınlara yönelik 30’a yakın program ve projeyi hayata geçirecek. 

 

Koç Holding YouTube kanalı

Koç Holding YouTube kanalından canlı yayınlanan toplantıya Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl ev sahipliği yaparken, Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Koçfinans Genel Müdürü Yeşim Pınar Kitapçı, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner katıldı.  

Oya Ünlü Kızıl (Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü): “Şirketlerimizin taahhütlerinde hem sayısal hedefler, hem de çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın ve toplumun dönüşümüne katkı sağlayacak projeler yer alıyor.”
 

Toplantıya katılan Genel Müdürlerin,
taahhüt ve hedeflerinden öne çıkan başlıklar...

 

Hakan Bulgurlu
Arçelik CEO

'Projelerimiz, hedeflerimiz ve taahhütlerimiz ile Action Coalition gibi küresel ölçekte bir inisiyatifte yer almak ve çözümün parçası olmak için hep birlikte çalışmak oldukça heyecan verici. Arçelik olarak toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını paydaşlar arasında yaygınlaştırmak, farkındalığı artırmak, kadın istihdamını artırmak ve onları kariyerleri boyunca desteklemek için çalışmaya devam edeceğiz.'

 

Gökhan Tezel
Aygaz Genel Müdürü

'Aygaz olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarımızı teknoloji ve inovasyonda toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunacak taahhütlerle daha da yukarıya taşıyacağız. 60 yıldır toplumun her kesimine hizmet götüren bir marka olarak, nesiller boyu eşitlik yaklaşımıyla teknoloji ve inovasyon alanındaki cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele edeceğiz. Aygaz olarak böylesine önemli bir konuda dönüşüme liderlik eden şirketlerden biri olmaktan büyük gurur ve heyecan duyuyoruz. Başarılarına şahit olduğumuz her kız çocuğu ve kadın, daha fazlasını gerçekleştirmek konusundaki kararlılığımızın ve başarımızın bir göstergesi olacak. 

 

Haydar Yenigün
Ford Otosan Genel Müdürü

'Biz Ford Otosan olarak uzun yıllardır eşitlik yolunda dirayetli bir şekilde ilerliyoruz. Otomotiv sektöründeki dijital dönüşümün gücünü arkamıza alarak tedarikçilerimiz ve bayilerimiz ile birlikte sektörümüzde teknoloji ve inovasyon alanında çalışan kadın sayısını artırmak için çalışacağız.” 

 

Yeşim Pınar Kitapçı
Koçfinans Genel Müdürü

'Teknoloji ve inovasyon alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini benimseyen, bu alanlarda istihdam edilen kadın sayısını artırarak toplumsal gelişimi destekleyen, sektöründe öncü bir şirketiz. Çalışanlarının yarısını kadınların oluşturduğu şirketimizde çeşitliliğin her açıdan zenginlik getirdiğini, farklı bakış açılarının alınan kararların kalitesini artırdığını ve iş sonuçlarına olumlu yansıdığını somut olarak yaşayarak gözlemliyoruz.'

 

İbrahim Yelmenoğlu
Tüpraş Genel Müdürü

'Eşitlik için Enerjimiz Bitmez’ diyerek çıktığımız yolda, kapsayıcılığı, eşitliği ve çeşitliliği destekleyen örnek, öncü bir iş ortamı oluşturmak, toplumda bu alanda farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalarımızı uzun yıllardır sürdürüyoruz. Geleceğin yetkinleriyle donatılmış kız çocuklarının yetişmesine, kadınların güçlenmesine rehberlik edecek Nesiller Boyu Eşitlik Forumu Teknoloji ve İnovasyon Eylem Grubu’nun bir parçası olmaktan son derece gurur duyuyoruz. Tüpraş olarak hazırladığımız projelerle kadınların, kız çocuklarının teknoloji ve inovasyon ekosistemine erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Enerji sektöründe kadın istihdam oranının yüzde 50 seviyesine geldiği gün işte başardık diyebileceğiz.'

 

Aykut Özüner
TürkTraktör Genel Müdürü

'TürkTraktör olarak faaliyet gösterdiğimiz sektör ve etki alanlarımızı geleceğe hazır hale getirmek adına dönüşümlere öncülük etmeyi amaçlıyoruz. Bu anlayışla önümüzdeki 5 yıl içerisinde, teknoloji ve inovasyon alanında hayata geçireceğimiz projeler ve kuracağımız iş birlikleri ile staj-istihdam fırsatları ve gelişim programları aracılığıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlenmesi yolunda kararlı biçimde çalışmayı taahhüt ediyoruz.'


Enerji Ekonomisi

Koç Holdind BM Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forum Tüpraşın taahhütleri Aygazın taahhütleri enerji