Karbon ayak izi nedir? Karbon ayak izi nasıl ölçülür ve azaltılır?

TAKİP ET

Karbon ayak izi nedir? Karbon ayak izi nasıl ölçülür? Karbon ayak izi nasıl azaltılr?

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi: ''Karbon ayak izi, her insanın ulaşım, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarını anlatmak üzere kullanılan bir terimdir.''

Bindiğimiz araçların egzoz borusu...

Aslında karbondioksit (CO2) ve diğer sera gazları atmosferimizde oluşumundan beri vardır ve tıpkı sera gibi ısıyı içeride tutarak dünyayı yaşanabilir kılmıştır. Yirminci yüzyılda endüstriyelleşmenin başlamasıyla bu gazların atmosferdeki miktarı artmış, küresel ortalama sıcaklık daha çok ısının tutulması ile yükselmiştir. Bunun sonucu da karşımıza son yıllarda iyice kendini hissettiren iklim değişikliği olarak çıkmaktadır. Bizler her gün yaptığımız faaliyetler ile bu sera gazlarının salınımına neden olmakta ve dünyanın geleceğini etkilemekteyiz. Bu etki de bizim karbon ayak izimizdir.

Bindiğimiz araçların egzoz borusundan çıkan gazlarda olduğu gibi kimi zaman bu karbon salınımını çok açık bir şekilde görürüz. Kimi zaman ise durum bu kadar görünür değildir. Örneğin; marketten satın aldığımız ürünlerin üretiminden nakliyesine kadar olan süreçte açığa çıkan CO2 gibi.

Karbon ayak izimizi tam olarak saptamak mümkün değilse de, bu konuda edineceğimiz genel fikir, kişisel olarak iklim üzerindeki olumsuz etkimizi azaltmamıza yardımcı olacaktır. Siz de kendi karbon ayak izinizi internette bulunan karbon ayak izi hesaplama sitelerinden hesaplayabilirsiniz.

Karbon ayak izimizi azaltmak için ilk önce ona neyin sebep olduğunu bilmek, sonra da miktarını hesaplamak gerekir. Çünkü ölçmek; yönetmek ve kontrol altına almak demektir.

 

Ne kadar CO2 (karbondioksit) meydana getirir?

Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

 

enerji bilgi bankası - enerji ekonomisi

enerji bilgi bankası karbon ayak izi nedir karbon ayak izi nasıl azaltılır