Kar yağışıyla birlikte SU bollaştı - HES'lerde elektrik üretimi ilk sıraya yükseldi!

TAKİP ET

Son günlerde ülke genelinde etkili olan kar ve yağmur, barajlara gelen su miktarını artırdı. Barajlarda su miktarının artmasıyla birlikte, HES'lerde (Hidroelektrik) elektrik üretimi de rekor kırdı.

HES'ler ilk sırada

Günlük elektrik üretiminde HES'ler (Hidroelektrik santraller) ilk sıraya yükseldi. 22 Ocak Cumartesi günü (dün), Türkiye'de en fazla elektrik barajlarda (Akarsu HES, Barajlı HES) üretildi. 

 

HABERİN AYRINTILARI!

Türkiye günlük elektrik üretiminde HES'ler (Barajlı, akarsu) ilk sıraya yükseldi. Resmi verilere göre, 22 Ocak 2022 Cumartesi günü Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'ler (Hidroelektrik) yüzde 24 pay ile ilk sırada yer aldı (Yüzde 20 pay Barajli HES,  yüzde 4 pay Akarsu HES).
Barajlarda elektrik üretimi, yağışların azlığı nedeniyle yüzde 10'lara düşmüştü (Türkiye günlük toplam elektrik üretimi içindeki pay). 
 

Son günlerde,
Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde yoğun kar yağışı yaşanıyor.


 

HES'ler 1. - Kömür snatralleri 2. - Doğal gaz santralleri 3.

Barajları yüzde 21 pay ile kömür santralleri (İthal kömür) 2 sırada izledi. Elektrik üretiminde kömürü 3. sırada yüzde 20 pay ile doğal gaz santralleri yer aldı. Elektrik üretiminde geri kalan yüzde 35 pay iselinyit, taş kömürü ile rüzgar, güneş, jeotermal gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretildi. 

Enerji ne demek? - Elektrik ne demek? Enerji çeşitleri nelerdir?


 

Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi


Kaynak:
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS), 22 Ocak 2022 Cumartesi)

 

Günlük elektrik tüketimi 942,9 milyon kwh

Kar yağışı ile birlikte havaların soğuması, günlük elektrik tüketimini artırdı. Ve hafta sonu olmasına rağmen Türkiye günlük elektrik tüketimi 1 milyar kwh'ye (kilowatsaat) yaklaştı. Resmi verilere göre, 22 Ocak Cumartesi günü, Türkiye günlük elektrik tüketimi 942.971 MWh (Megawatsaat) oldu. Bir diğer ifadeyle, günlük elektrik tüketimi 942,9 milyon kilowatsaat (kwh)'ye çıktı.  
Cumartesi günlük en yüksek saatlik elektrik tüketimi ise 44.156 MWh ile 11.00-12.00 saatleri arası gerçekleşti.  

 

Kar yağışı 2 hafta etkili olacak

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)'nin Hava Tahmin Raporu'na göre; Türkiye'de başta başkent Ankara ve en büyük nüfusa sahip şehir İstanbul olmak üzere, ülke genelinde bir hafta - 10 gün süreyle kuvvetli kar yağışı ve yağmur etkili olacak. Halen ülke genelinde kar yağışlı bir hava etkili oluyor (22 Ocak Pazar günü).

 

Kar yağışı -  Barajlar ve elktrik üretimi için önemli

Kar yağışı; zaman zaman günlük hayatı olumsuz etkilesede (Soğuk, buzlanma, don, elektrik kesintileri vb), 'enerji üretimi ve sulama' için büyük öneme sahip. Çünkü yağan karların erimesi ve yağmur suları, özellikle barajları suyla dolduruyor (gerek elektrik üreten barajlar, gerek sulama amaçlı barajlar ve gerekse içme suyu barajları)
Ve özellikle yükseklerde yağan karların; bahar sıcakları ve yağmurlarıyla ekstra eriyecek olması, barajlarda elektrik üretimi - sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılama riskini azaltacak.  
 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

Akarsu HES Barajlı HES HES Doğal Gaz Santralleri Kömür Santralleri kar yağışı Enerji Ekonomisi hidroelektrik elektrik İstanbulda kar yağışı Ankara kar yağışı elektrik üretimi içme suyu barajları sulama barajları elektrik üreten barajlar