''BOTAŞ'ın resmi temsilcisi sizi arayacak'' yalanına kanmayın!

TAKİP ET

Son dönemde; instagram, youtube gibi sosyal medya hesapları üzerinden başta BOTAŞ, TPAO gibi kamu enerji şirketleri olmak üzere 'Hisse satışı, ortaklık vb' başlıklarla yoğun bir reklam yayını yapılıyor. Tamamen dolandırıcılık amaçlı bu reklamlara karşı çok dikkatli olmak gerekiyor.

Son dönemde; instagram, youtube gibi sosyal medya hesapları üzerinden başta BOTAŞ, TPAO gibi kamu enerji şirketleri olmak üzere 'Hisse satışı, ortaklık vb' başlıklarla yoğun bir reklam yayını yapılıyor. Tamamen dolandırıcılık amaçlı bu reklamlara karşı çok dikkatli olmak gerekiyor. 

 

Çok profesyonel hazırlık!

Dolandırıcılar, inandırıcı olmak için son derece profosyonel bir reklam çalışması yapıyor. Mesela, BOTAŞ'la ilgili youtube de yayınlanan sahte reklamlarda 'BOTAŞ'ın kuruluş tarihinden, satışlarına, gelecek projelerinden yönetimine' son derece ayrıntılı bilgi paylaşımı yapılıyor. Dolandırıcılar reklamın sonunda da ekrana ''Bu sitedeki kayıt formunu doldurun. BOTAŞ'ın resmi temsilcisinin aramasını beklemeyi unutmayın ve bugün kazanmaya başlayın'' ifadeleri ile vatandaşları tuzaklarına çekiyor. 

 

Özel şirketlerde var

İnternet, sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcıl amaçlı reklamlarda büyük özel şirketlerde kullanılıyor. Büyük şirketlerin adını kullanan dolandırıcılar, 'hisse satışı, ortaklık' vaadleriyle vatandaşlar  dolandırılabiliyor. 

Dolandırıcılık için son dönemde adı çok kullanılan kamu şirketleri BOTAŞ, konuyla ilgili sürekli hatırlatma yapıyor. BOTAŞ, kamu şirketi olduklarına vurgu yaparak 'Hisse satışı, ortaklık vb' bir durumun söz konusu olmadına dikkat çekiyor. 

BOTAŞ açıklamasını aşağıda okuyabilrsiniz.  

 

"BOTAŞ Gaz Ticaretine İzin Verdi" ve "yatırım fırsatı" açıklaması!

BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ)

 

BOTAŞ'ın kamuoyu duyurusu tam metni...

''Bazı internet sayfaları üzerinden Kuruluşumuz adı, logosu ve unvanı kullanılarak "BOTAŞ Gaz Ticaretine İzin Verdi" ve "yatırım fırsatı" adı altında BOTAŞ hisselerinin satışa çıkarıldığı başlıklarıyla menfaat sağlamaya yönelik vaatlerde bulunulan dolandırıcılık amaçlı içerikler tespit edilmiştir.

Olası bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmaması, zarar ve mağduriyetin önlenebilmesi adına bu açıklamanın yapılması gerekmiştir.

Kuruluşumuz yüzde yüz kamu sermayeli bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür. Halka açık bir şirket olmadığından herhangi bir hisse satışı da söz konusu değildir. Söz konusu içeriklere yönelik yasal işlemler ivedilikle başlatılmış olup konuyla ilgili birçok yasa dışı içerik yayından kaldırılmıştır. Ancak farklı birçok platform aracılığıyla benzer içeriklerin tekraren paylaşıldığı tespit edilmiştir.

Dolandırıcılık amaçlı ve yasa dışı bu girişimlerde Genel Müdürümüz Sayın Burhan ÖZCAN'ın fotoğraflarının yanı sıra BOTAS logosu ve/veya unvanı kullanılarak kişisel veri, para veya herhangi bir menfaat talebinde bulunan bu tür gerçek dışı duyurulara ve dolandırıcılık girişimlerine itibar edilmemesi önemle arz olunur. Herhangi bir mağduriyetle karşılaşılması halinde BOTAŞ sorumluluk kabul etmez.

Menfaat elde etme amacıyla Kuruluşumuzun adı, nüfuzu veya logosunu yasa dışı kullanan kişi ya da kurumlara karşı BOTAŞ, yasal yollara başvuru hakkını saklı tutar. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

 

YORUM

Yoğun denetim şart - Yayıncıda sorumlu olmalı!

Son günlerde kamu-özel büyük şirketler üzerinde yapılan dolandırıcılık olayları arttı. Dolandırıcılığın temelinde, 'Şirketlerin hisse sattığı, ortaklık yaptığı, küçük-büyük herkese büyük paralar kazandırdığı'' savları yer alıyor.  

İşin ilginci, bu reklam ve ilanlar son dönemde intagram ve youtube gibi sosyal mecralarda yoğunlaştı (X vb lerde de yayınlanabiliyor). Daha da ilginci ise, hazırlanan reklam ilanlar; o kadar profesyonel ve inanıdırıcı ki, bir uzmanın bile dikkatinden kaçabilecek ya da bir uzmanı bile yanıltacabilecek içerikli reklamlar bunlar. Tabi, sektörü veya konuyu bilmeyen insanların dolandırıcıların tuzaklarına düşmeleri ise, yüksek ihtimal. Bunu önlemenin en önemli adımı, yoğun denetim, ağır cezaların uygulanması ve en önemlisi de ''yayıncı mecranın'' sorumlu tutulmasıdır. 

Evet; sorunun çözümü için 'sahtecilik-dolandırıcılık' amaçlı reklamlarda öncelikle yayıncı da sorumludur-Sorumlu tutulmalıdır. İnstagram, youtube, X gibi dünyanın en büyük sosyal medya mecralarının; reklam yayınlarında azami dikkat ve inceleme yapmaları gerekir. Bunun içinde bu kuruluşlar, 'reklamın güvenilirliği' konusunda azami hassasiyet göstermeli (Mevcut durumda, bunu söylemek çok zor). Burada; 'milyonlarca işlem, reklam vb kontrol zor' gibi bahanelerin hiçbir geçerliliği yoktur. Çünkü bu mecraların milyarlarca dolar reklam gelirleri var. Ve bu reklam gelir tahsilatlarında en ufak bir aksamaya göz yummuyorlar. Tahsilatta bu kadar hassas bir sistemi kuran yapının, reklamın gerçek mi-sahte mi? (Dolandırıcılık olup-olmadığı) tesbitini çok rahat anlayabilir-bunu anlayabilecek sistemi çok rahat kurabilirler.

Bu nedenle, internet dolandırıcılıklarında sosyal medyalar dahil, kesinlikle reklamın gerçekliğinden ilk olarak yayıncı mecra sorumlu tutulmalı. Bu sorumluluk, sahte ve dolandırıcılık amaçlı reklam yayınlarını ciddi oranda azaltacaktır.  Burada yapılması gereken, kamu otoritesinin bu kararlığı ilgili internet-sosyal mecra kuruluşlarına 'hatırlatılması-iletmesi' olacaktır.

Yoksa, çok vatandaş dolandırılacak ve canı yanacaktır. Çünkü ve gerçekten, dolandırıcılar reklam-ilanlarını son derece profesyonel hazırlıyorlar. Bunun engellenmesi gerekiyor (yorum-enerji ekonomisi).

 

enerji haberleri

botaş dolandırıcılık interney sosyal medya dolandırıcılığı enerji haberleri