Kalyon PV - ''2024 Yılı'' Yatırım Hedefini Açıkladı!

TAKİP ET

Kalyon PV, 2024 yılında teknoloji dönüşümünü gerçekleştirmeyi ve 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyor.

Kalyon PV’nin 2024 Yılı Yatırım Hedefi 100 Milyon Dolar!

Güneş enerjisini yaşamla buluşturma misyonu çerçevesinde yenilenebilir enerji teknolojileri geliştiren ve bu alanda teknoloji üssü olarak faaliyet gösteren Kalyon PV, 2024 yılında teknoloji dönüşümünü gerçekleştirmeyi ve 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyor.

 

ayrıntılar...

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, Avrupa’da ve Amerika’da örneği olmayan Kalyon PV’nin ekonomimize yüksek bir katkı sağladığını belirterek, “Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz. Burası aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir teknoloji şirketi" dedi.

Kalyon PV’nin yerli ve milli kaynaklarla ürettiği güneş panelleri ve Türk mühendislerinin geliştirdiği yeni teknolojiler sayesinde güneş enerjisinin verimini sanayiden tarıma hayatın her aşamasına taşıyarak küresel rekabette öncü bir rol üstlendiğini söyleyen Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi ise, “Kalyon PV olarak yıllık 2 GW’lık güneş paneli üretiyoruz. Hedefimiz üretim kapasitemizi 10 GW’a çıkarmak ve Türkiye’nin ihtiyacı olan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak ülkemizin enerji ithalatının önüne geçebilmektir” dedi.

Güneş enerjisi panel üretimi alanında; dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası (Kalyon PV), yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranındaki üretimiyle güneş enerjisi teknolojilerini Türkiye’nin ve dünyanın dört bir noktasına ulaştırmaya devam ediyor. 

Küresel iklim krizi ile mücadele kapsamında, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine millî sorumluluk bilinciyle yaklaşan Kalyon PV, bu alanda yaptığı çalışmaları, yatırımlarını, yıl sonu değerlendirmesini ve 2024 yılı hedeflerini açıklamak üzere Kalyon PV’nin Ankara’da yer alan dev fabrikasına bir basın gezisi düzenledi. 

 

Lütfi Elva

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili 

“Kalyon PV olarak Türkiye’nin merkezinde komple bir tesis kurduk. Bu tesis, Çin hariç dünyadaki ilk ve tek entegre tesis olma özelliğini taşıyor. Burada çok önemli yatırımlar yaptığımız büyük bir AR-GE merkezimiz de var. Bu tesis aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir merkez. Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz diyebiliriz. Ne Avrupa’da ne de Amerika’da örneği olmayan bu tesis ile Türkiye ekonomisine yüksek bir katkı sağlıyoruz. Özellikle; ithal ettiğimiz ürünleri artık %80 oranında burada üretebilecek kapasiteye ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” 

 

Hedef; 100 milyon dolarlık ilave yatırım...

Elvan, konuşmasının devamında; “Sadece bu fabrika için 500 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş durumdayız. Hedefimiz ise 100 milyon dolar daha ilave yatırım yapmak. Fabrikamızdaki yıllık 2 GW’lik kapasiteyi de artırmaya devam edeceğiz. Tüm bunlar; Türkiye vizyonu dediğimiz vizyonun tam da kendisi. Bu vizyon doğrultusunda hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle son 1-2 haftadır yoğun olarak yurt dışında bu konularla ilgili çalışmalar yürüttüm. İnşallah; en güzel haberleri sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Ersan Tüfekçi

Kalyon PV CEO

“Üretim kapasitemizi 10 GW’a çıkaracağız”

“Kalyon Holding’in Toplum, Tabiat, Tasarım ve Teknoloji’den oluşan kısaca 4T adını verdiği ilkesel yaklaşımının bir yatırımı olan Kalyon PV, Türkiye ve dünyada her yıl artan nüfus ile gelecek kuşakların artan enerji ihtiyacını sağlamak amacıyla hayata geçirilen bir yatırım. Ağustos 2020 tarihinde kurulmamıza rağmen 3,5 yıl gibi kısa bir sürede; 100 bini kapalı olmak üzere 250 bin metrekarelik bir alanda konumlanan toplamda 4 fabrikadan ve bir Ar-Ge merkezinden oluşan Kalyon PV fabrikamız, Ar-Ge dahil güneş paneli üretiminin 4 aşamasını tek çatı altında toplayan özelliğiyle dünyada ilk ve tek entegre tesis olma özelliği taşıyor. Ürettiğimiz paneller yüzde 80’in üstünde bir yerlilik oranına sahip. Bugün 500 milyon doları aşan yatırım hacmine sahibiz. Kalyon PV entegre tesisimizde 2 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık 2 GW’lık güneş panelini; ingot, wafer, hücre ve panel olarak entegre biçimde üretiyoruz. Hedefimiz, üretim kapasitesini 10 GW’a çıkarmak ve Türkiye’nin ihtiyacı olduğu yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak, enerji ithalatının önüne geçebilmektir. Neticede 10 GW üretim kapasitesine ulaştığımızda; yıllık yaklaşık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebilecek ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz” dedi.

 

“Kalyon PV, yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık değer yaratır durumda”

“Kalyon PV fabrikamızda, Faz 1 üretim tesisi Ağustos 2020’de 500 MW kapasite ile kuruldu. Faz 2 üretim tesisi ile kapasite Mayıs 2021’de 1.200 MW’a çıkarıldı. Faz 3 üretim tesisi için Eylül 2022’de kurulum kararı verildi, Şubat 2023 itibariyle devreye alındı. 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde üretime başladık. Bu kadar kısa süre içerisinde faaliyete geçebiliyor olması Kalyon PV’nin üretim, kalite, kurulum, mühendislik ve Kalyon Holding’in inşaat yetkinliğinin bir eseridir. Faz 3 üretim tesisiyle birlikte Kalyon PV, yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık değer yaratır duruma gelmiştir. Bu değer yurt içi talebin karşılanmasının yanı sıra Türkiye’nin ihracattaki gücünü de artırmaktadır. Faz 4’ün devreye alınmasıyla birlikte Kalyon PV entegre fabrikamızda bir teknoloji dönüşümü gerçekleştireceğiz.”

 

“Tarımsal GES Türkiye’nin ve dünyanın dönüşümü olacak” 

Ar-Ge ve inovasyon yetkinliği ile sektördeki yenilikçi ürünlerin öncüsü olma yolunda ilerlediklerini sözlerine ekleyen Tüfekçi, şunları söyledi; “Gıda güvenliğinin öneminin giderek arttığı günümüzde Ar-Ge Merkezimiz ile birlikte güneş panellerinin altında mahsul yetiştirme imkânı sağlayarak güneşten elde edilen toplam verimi artıran agrivoltaik uygulamalar yani Tarımsal GES projelerine öncelik veriyor ve çeşitli ilkleri hayata geçiriyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, ulusal bazda bir parçası olduğumuz projeler olduğu gibi, uluslararası çapta koordinatörlüğünü yürüttüğümüz projeler de yer alıyor. Çeşitli üniversiteler, araştırma kuruluşları ve ilgili bakanlıkların ortak çalışmasıyla Ankara Ayaş’ta 1,6 dönüm üzerine kurulmuş yaklaşık 100 kilovat kapasiteli bir Tarım GES pilot uygulamasıyla ülkemizin çiftçileri için Ar-Ge yapılıyor. Bu projede Kalyon PV’nin güneş panelleri kullanılıyor. Yine Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı Ufuk Avrupa kapsamında yer alan ve PV4Plants Projesi’nin koordinatörlüğünü yapıyoruz. Bu projede İngiltere, Danimarka, Hollanda, İspanya, İtalya, Yunanistan ve ülkemizden 14 proje ortağı ile aynı arazi alanını hem tarım ürünleri hem de yenilenebilir enerji üretmek için kullanmanın yolunu açan agrivoltaik modül geliştiriyoruz. Sahip olduğumuz know how ve yeterliliklerimiz, dünyaca ünlü rakiplerimizi geride bırakarak, PV4Plants Projesi’nin koordinatörü seçilmemizi sağladı. 4,9 milyon Euro toplam bütçeli ve AB Ufuk Avrupa Programı kapsamında 4 yıl sürecek bu projeyle sürdürülebilir dünya için dev bir adım attık. 14 ortaklı projemizde, üniversite, araştırma kuruluşları ve özel sektör oyuncuları tarımın geleceği için enerji ekseninde buluşarak çalışmalarını sürdürüyor.”

 

“Türkiye, yenilenebilir enerjide koştuğu bir döneme giriyor”

Türkiye’nin güneş enerjisi alanında atacağı çok büyük adımlar olduğunu da ifade eden Tüfekçi; “2023 yılı başında Türkiye’nin yenilenebilir enerji vizyonu açıklandı. Cumhurbaşkanımız, 2035 yılında Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 53 GW olacağını açıkladı. Bugün bu rakam 10 GW. 12 yıl içinde 53 GW’a çıkacağız ve bu yaklaşık her yıl 3-4 GW’lık kurulum demektir. Dolayısıyla Türkiye yenilenebilir enerjide koştuğu bir döneme giriyor. Bizler Kalyon PV olarak ülkemizin belirlediği hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız” şeklinde konuştu. 

 

ges yatırimları - enerji ekonomisi

ges yatırimları