Jeotermal ve Güneşle elektrik üretimi RÜZGARI geçti!

TAKİP ET

Jeotermal ve güneşle elektrik üretimi, Rüzgar enerjisini geçti. Resmi verilere göre 6 Şubat 2022 Pazar günü Türkiye toplam elektriğinin yüzde 3'ü rüzgardan (RES) üretildi.

Jeotermal ve güneşle elektrik üretimi, Rüzgar enerjisini geçti. Resmi verilere göre 6 Şubat 2022 Pazar günü Türkiye toplam elektriğinin yüzde 3'ü rüzgardan (RES) üretildi. Buna karşın toplam elektriğin yüzde 5'i güneş santrallerinden (GES) ve yüzde 4'ü de Jeotermal santrallerden (JES) üretildi.

Türkiye Elektrik Kurulu Gücü - Türkiye Elektrik Santral Sayısı!


 

HES'lerde üerim arttı

Geçen yılın sonlarına doğru yüzde 10'lara kadar gerileyen HES'lerdeki (Akarsu, Barajlı) elektrik üretimi son günlerde yağan yoğun kar sonrası artmaya başladı. 6 Şubat pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 19'u barajlarda (H,droelektrik) üretildi. Elektrik üretiminde en yüksek pay ise yüzde 24 ile İthal kömür ilk sırada yher aldı. Türkiye kaynaklara göre elektrik üretimi ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakınız. 
 

Günlük elektrik tüketimi 811 milyon kWh

Öte yandan soğuklar nedeniyle hafta sonlarıda elektrik tüketimi arttı. 6 Şubat 2022 pazar günü Türkiye toplam elektrik tüketimi 811 milyon 347 bin kWh (Kilowatsaat) oldu. Saatlik tüketimde ise en fazla tüketim saat 19.oo-20.00 arası 38.372 mWh (Megawat saat) oldu.
 

KAYNAKALARA GÖRE TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİ


Veriler için kaynak:
TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ YTBS (Yük Tevzi Bilgi Sistemi), 06.02.2022 Pazar günü verileri).
 

Enerji Ekonomisi

elektrik RES GES HES JES günlük elektrik tüketimi kaynaklara göre elektrik üretimi enerji ekonomisi