Jeotermal ne demek? - jeotermal enerji ne demek?

TAKİP ET

Jeotermal nedir? Jeotermal ne demek? Jeotermal enerji ne demek? Reenjeksiyon nedir? Jeotermal nerelerde kullanılır?

- Jeotermal nedir?

- Jeotermal enerji nedir?


Jeotermal nedir? - Jeotermal ne demek?

Jeotermal: Jeotermal kaynak kısaca yer ısısı olup,yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallariçeren sıcak su, buhar ve gazlardır.
 

Jeotermal enerji nedir? Jeotermal enerji ne demek?

Jeotermal enerji: 'Jeotermal enerji, jeotermal kaynaklardan doğrudan veya dolaylı her türlü faydalanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir,sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz,güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür.'
 

JEOTERMAL KAYNAKLAR NERELERDE KULLANILIR?

A – ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ,
B – MERKEZİ ISITMA, SOĞUTMA (AIR-CONDITIONING),  SERA ISITMASI V.B.
C – ENDÜSTRİYEL AMAÇLI KULLANIM, PROSES ISISI TEMİNİ, KURUTMA V.B.
D – KİMYASAL MADDE VE MİNERAL ÜRETİMİ, KARBONDİOKSİT, GÜBRE, LİTYUM, AĞIR SU, HİDROJEN V.B.
E – KAPLICA AMAÇLI KULLANIM (TERMAL TURİZM)
F – DÜŞÜK SICAKLIKLARDA (30 °C) KÜLTÜR BALIKÇILIĞI V.B.
G – MİNERALLİ SU OLARAK İÇİLEREK KULLANIM.

   

JEOTERMAL ENERJİ YENİ, YENİLENEBİLİR VE
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR!
  
Yağmur, kar, deniz ve magmatik suların yeraltındaki gözenekli ve çatlaklı kayaç kütlelerini besleyerek oluşturdukları jeotermal rezervuarlar, yeraltı ve reenjeksiyon koşulları devam ettiği müddetçe yenilenebilir ve sürdürülebilir özelliklerini korurlar. Kısa süreli atmosferik koşullardan etkilenmezler.

 

Reenjeksiyon nedir?

 
 'jeotermal rezervuarlardan yapılan sondajlı üretimlerde jeotermal akışkanın çevreye atılmaması ve rezervuarı beslemesi bakımından, işlevi tamamlandıktan sonra tekrar yeraltına gönderilmesi (reenjeksiyon) zorunludur. Reenjeksiyon birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir.'


Bilgi için kaynak: Türkiye Jeotermal Derneği

 

BİLGİ

Türkiye Jeotermal Derneği - Tarihçe

Jeotermal kaynakların araştırılması ve kullanımı ile ilgili çalışma ve uygulamalar son yıllarda ülkemizde hızla gelişip jeotermal sektörünü yaratmıştır.

Sektörde ihtiyaç duyulan uzmanları bir araya getirmek suretiyle; Ülke sanayi ve teknolojisine, ekonomisine, ekolojisine, turizmine ve toplum sağlığına olumlu katkılarda bulunabilecek bu ulusal potansiyele dikkatleri çekmek, jeotermal enerjinin bilimsel ve teknolojik, ekonomik boyutlarda doğru olarak kullanımını ve yararlanılmasını sağlamak amacı ile 1992 yılında Jeotermal Derneği kurulmuştur.

Derneğin ismi 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 65. maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nun 27.02.1997 tarih ve 97/9182 sayılı kararı ile "Türkiye Jeotermal Derneği" olarak değiştirilmiştir. 



Enerji Ekonomisi
 

jeotermal nedir jeotermal enerji nedir jeotermal enerji ne demek Reenjeksiyon nedir reenjeksiyon ne demek Türkiye Jeotermal Derneği enerji ekonomisi jeotermal nerelerde kullanılır