İşte 'vergiler dahil' nihai elektrik birim satış fiyatları!

TAKİP ET

1 Mart 2022 tarihi itibariyle geçerli elektrik birim fiyatları (Mesken): Düşük kademe 126 kuruş, yüksek kademe 189 kuruş. EPDK hesaplamasına göre, yeni fiyatlara göre Şubat ayında 350 TL olarak ödenen elektrik faturası Mart ayında 302 TL'ye düşecek.

- EPDK, 1 Mart 2022 tarihi itibariyle geçerli yeni elektrik birim fiyatlarını açıkladı. EPDK'nın açıkladığı yeni elektrik birim satış fiyatları şöyle (Vergiler dahil nihai satış fiyatı): Düşük kademe (Aylık 240 kWh altı ve günlük 8 kWh tüketim) 1,26 lira. Yüksek kademe (Aylık 240 kWh üzeri tüketim) 1,89 lira. 

- EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu; 1 Mart itibariyle elektrik birim fiyatlarında KDV'nin (Katma Değer Vergisi) yüzde 18'den 8'e düşürülmesi ve kademeli tarife limitlerinin değiştirilmesi sonrası (Meskenler için 210 kWh'den 240 kWh'ye çıkarılması, Ticarethaneler için günlük 30 kWh ve aylık 900 kWh düşük kademe tüketim), 'Elektrik birim fiyatları ve elektrik faturaları' konulu tüketicileri bilgilendirici konulu bir açıklama yaptı. EPDK'nın elektrik birim fiyatlarıyla ilgili açıklaması tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz. 

Ayrıntılar...

EPDK,
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)

'Elektrik birim satış fiyatları' açıklaması

'1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için düşük kademe limiti günlük 8 kWh (aylık 240 kWh) olarak belirlenmiştir. Bu oran mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklaşık 32 milyon aboneyi kapsamaktadır.

Yapılan %10’luk KDV indirimi ile birlikte mesken abonelerinin günlük 8 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,26 TL/kWh, günlük tüketimlerinin 8 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 1,89 TL/kWh olarak uygulanacaktır.

Düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının arttırılması ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranı %14 seviyesine ulaşabilmektedir. Bir örnek ile açıklama gerekirse 30 günlük fatura döneminde 240 kWh tüketimi olan bir mesken abonesi, Şubat ayında 350 TL elektrik faturası ödemişken aynı tüketim miktarı için Mart ayında 302 TL fatura ödeyecektir.

Yapılan bir diğer düzenleme ile ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilmiştir. Mart ayından itibaren ilgili abonelerin günlük 30 kWh’e (aylık 900 kWh) kadar tüketimleri için yüzde 25 oranında indirim yapılmıştır. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 2,05 TL/ kWh’dir. Bu düzenleme ticarethane abonelerinin %91’ini, yani yaklaşık 6 milyon 315 bin aboneyi kapsamaktadır.

Ayrıca kurumumuz tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmiştir. Böylelikle  1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alınmıştır.'

Enerji Ekonomisi
 

Elektrik birim fiyatları EPDK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Enerji Kademeli Tarife Düşük kademe Yüksek Kademe