İşte 'Petrol Piyasalarıyla' ilgili merak edilenler!

TAKİP ET

İşte Petrol Piyasalarıyla ilgili merak edilen tanımlar!


Petrol Ne Demek? ‘Latince petro (taş) ve oleum (yağ) kelimelerinden oluşan petrol kelimesi, taşyağı anlamına gelmektedir. Petrol, hidrojen ve karbondan oluşan, içerisinde az miktarda nitrojen, oksijen ve kükürt bulunan bir bileşimdir; yalın bir formülü yoktur.


Ham Petrol Ne Demek ve Ham Petrol Türleri Nelerdir? Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur. Hafif (yüksek graviteli) petrol açık kahverengi, sarı veya yeşil renkli; ağır (düşük graviteli) petrol ise koyu kahverengi veya siyah renklidirler. Yüksek graviteli petrolün rafinajından çoğunlukla benzin, gazyağı ve motorin gibi hafif ve beyaz ürünler; düşük graviteli petrolün rafinajından ise fuel-oil ve asfalt gibi ağır ve siyah ürünler elde edilir.


Dünyada en çok hangi petrol tüketilmektedir? Kolay üretilebilir olması, taşınabilmesi ve işlenebilmesi sebebiyle günümüzde dünya petrol talebinin yüzde 90’ı hafif ve orta petrol ile karşılanmaktadır. Dünya petrol kaynaklarının ancak yüzde 25’ini hafif ve orta petrol teşkil etmektedir. 


Petrolün Gravitesi ne demek? Petrolün graviteye göre sınıflandırılması aşağıdaki gibidir. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından çıkarılan ve özgül ağırlığa bağlı API Gravitesi tanımı, bütün dünyada petrolün sınıflandırılması için genel kabul görmüştür. Uluslararası bir birim olan gravite, 10 ila 48 arasında değişmektedir. Gravite, petrolün yoğunluğu anlamına gelmez.
-Hafif > 31
-Orta 20 – 31
-Ağır 10 – 20
-Tabii Bitümen < 10


Petrol Nasıl Sınıflandırılır? Petrol, içerdiği kükürt miktarı açısından da sınıflandırılır. Bu konuda belirlenmiş kesin kriterler bulunmamakla birlikte genel olarak kükürt yüzdesinin yüde 0,5’in altında olması durumunda petrol kükürtsüz (sweet) kabul edilir.


Ham Petrolün Bileşenleri (Ürün) Nelerdir? ‘Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda, ortalama olarak yüzde 43 benzin, yüzde 18 fuel oil ve motorin, yüzde 11 LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı, propan veya propan-bütan karışımı), yüzde 9 jet yakıtı, yüzde 5 asfalt ve yüzde 14 diğer ürünler elde edilmektedir.’


Brent Petrol ne demek? Brent petrol dünya piyasalarında en çok kabul gören ve alım – satımı yapılan petrol türüdür. Brent petrolün fiyatını Londra’daki Uluslararası Petrol Ticareti (IPE)’de belirlenir (Kuzey Denizi Üretimi Petrol).


WTI Petrolü Nedir? WTI petrolü, Amerikan petrolü için kullanılır ve fiyatı New York Borsası’nda belirlenir. Daha, çok Amerikan piyasalarında işlem görür (ABD Üretimi Petrol).


OPEC Ne Demek? OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı – Organization of Petroleum Exporting Countries), dünyada petrol fiyatlarını stabil tutmak için dünyanın en önemli rezerv ve üretici ülkelerin kurduğu bir teşkilattır.


OPEC Petrol Fiyatı Ne Demek? OPEC üyesi ülkelerin petrol fiyatlarının ortalaması üzerinden oluşan fiyat. Fiyatların belirlenmesinde değişik referanslar baz alınır (Ortadoğu Petrol Üretimi).
Petrol Nasıl Sınıflandırılır? Petrolün Özellikleri ve Sınıflandırılması: Dünyada üretilen petrolün sınıflandırılmasında aşağıdaki faktörler dikkate alınmaktadır:


-Petrolün özgül ağırlığı (spesifik gravite – spesific gravity)
-Akışkanlığı (viskozite – viscosity)
-İçerdiği kükürt miktarı


Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından çıkarılan ve özgül ağırlığa bağlı API Gravitesi tanımı, bütün dünyada petrolün sınıflandırılması için genel kabul görmüştür. Uluslararası bir birim olan gravite, 10 ila 48 arasında değişmektedir. Gravite, petrolün yoğunluğu anlamına gelmez.

Akaryakıt ne demek? Akaryakıt: Benzin türleri, nafta (hammadde, solvent nafta hariç), gazyağı, jet yakıtı, motorin türleri, fuel-oil türleri ile Kurum (EPDK) tarafından belirlenen diğer ürünler.
Kaynaklar: İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, PİGM, PETFORM, İş Yatırım, Petrol Piyasası Kanunu.

 Enerji Ekonomisi

 
 

petrol ne demek brent petrol wti opec gravite