İsrail dünyadan en fazla ne İTHAL ediyor?

TAKİP ET

Gazze Katliamı ile dünya gündeminde ilk sırada yer alan İsrail, ticarette ithalatla ayakta duran bir ülke konumunda. Peki; İsrail dünyadan en fazla ne alıyor, ya da 'ne ithal' ediyor?

Gazze Katliamı ile dünya gündeminde ilk sırada yer alan İsrail, ticarette ithalatla ayakta duran bir ülke konumunda. Peki; İsrail dünyadan en fazla ne alıyor, ya da 'ne ithal' ediyor?

 

ayrıntılar...

İsrail, ticarette dünyaya muhtaç bir ülke. İhtiyaçlarının büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılıyor. İsrail'in ithalatında ilk sırada ise, stratejik bir ürün olan petrol yer alıyor.

İşte, Gazze Katliamı ile dünyanın tepkilerini üzerine toplayan İsrail ve ticareti... 

 

İSRAİL - GENEL BİLGİLER!

Başlıca Sosyal Göstergeler...

Resmi Adı: İsrail Devleti.

Yönetim Şekli: Parlamenter Demokrasi.

Dil: İbranice ve Arapça.

Yüzölçüm (kara): 21.640 km² (Dünya Bankası).

Nüfusu (2023): 9.807.000 (IMF).

Başkent: Tel Aviv

Para Birimi: Yeni İsrail Şekeli (NIS)

 

İsrail'in Coğrafi Konumu

''Ortadoğu Bölgesinde Akdeniz kıyısında yer almakta olup, Kızıldeniz’e de girişi bulunmaktadır. 273 km’lik deniz kıyısı vardır. Komşuları; Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan’dır. Su kaynakları sınırlı olup, topraklarının sadece yüzde 23,8’i tarıma elverişlidir. Ormanlık alan yüzde 7,1’i oluşturmaktadır.''

 

İsrail Doğal Kaynakları ve Çevre

''2021 yılı itibarıyla 6,2 trilyon feet3 kanıtlanmış doğalgaz rezervine sahip İsrail 92 ülke arasında 43. sıradadır. 626 milyar feet3'lük doğalgaz üretimi ile 97 ülke arasında 34. sıradadır. (ABD-EIA-2023)''

 

İsrail'in ithalatı!

(İsrail ithalatında ham petrol ilk sırada)

İsrail ülke profili tam metin için link...

https://ticaret.gov.tr/data/5efb250013b876a618413637/%C4%B0SRA%C4%B0L%20%C3%BClke%20profili%202024.pdf

Kaynak: Ticaret Bakanlığı (İsrail Ülke Profili 2024).

(güncel önemli haberler - enerji ekonomisi)

 

YORUM

İsrail'in petrol ticareti önlenebilir mi?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; petrol piyasaları (üretim, ticaret, ithalat-ihracat vb), dünyada en gelişmiş ve oturmuş piyasaların başında yer alıyor. Ayrıca yine uluslararası piyasalarda petrol, en hızlı ticareti yapılan bir ürün konumunda (alım-satım, teslimat vb). Ve yine ayrıca; petrol piyasaları, iletim - dağıtım anlamında da dünyanın en gelişmiş piyasalardır (Kara, deniz, hava taşımacılığı, tanker - boru hatları taşımacılığı vb).

Böyle gelişmiş bir piyasadan İsrail Devleti, petrol ihtiyacını ithalat yoluyla karşılıyor. Ve; Gazze katliamı ile başta BM (Birleşmiş Milletler) olmak üzere dünyanın tepkilerini üzreine toplayan İsrail, petrol ticaretine (ithalat) devam ediyor. 

 

Peki İsrail'in 'saldırıları ve katliamı' nasıl durdurulacak?

Evet; İsrail'e petrol ambargosu, İsrail'in belini kırar. Ama, bunun için dünya ülkelerinin topyekün bir ambargo uygulaması gerekiyor. Aksi halde ''yukarıda belirtildiği'' gibi petrol piyasalarının son derece gelişmiş piyasalar olması hasebiyle, aynı zaman en kolay delinebilecek ambargoların başında geliyor. Kaldı ki; son dönemlerde terör örgütlerinin bile 'petrol ticareti' yapar hale gelmiş olması, petrolün satış kolaylığını anlatması bakımından dikkate alınması gereken bir konudur. Ve tabi; İsrail'in kara dışında deniz kıyıları, petrol üreten ülkelere sınır komşuluğu ya da yakınlığı, muhtemel ambaronun uygulanmasını zorlaştıran en önemli konu başlıklarını oluşturuyor. Ki; yukarıda vurgu yapıldığı gibi, İsral'in petrol ticaretinin-ithalatının azaltılması ya da sonlandırılması da, dünyanın topyekün 'petrol ambargusu' ile mümkün olacaktır. Bu da, mevcut dünya siyasi konjektüründe zor bir ihtimal. Başta, ''dünyanın en önemli petrol üretici olan ve İsrail dostu ABD'nin'' buna EVET' demesi zor ve hatta, mümkün değil. Çünkü; mevcut durumda bile  ABD, her şart ve ortamda İsrail'e desteğini açıklıyor. 

Sonuç oalarak, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamların bir an önce durdurulması gerekiyor. Fakat; İsrail'in irtibatlı olduğu ülkeler (Başta ABD) dikkate alındığında, bunun ticaret üzerinden gerçekleşmezi zor bir ihtimal (ambargolar vb). Mevcut durumda; çözümün ve tabi katliamın durdurulmasının, daha çok ''siyasi baskılarla'' olacağı konusu öne çıkıyor. Bu nedenle de dünyadaki bütün barışçıl ülkeler; başta ABD olmak üzere, İsrail destekçisi ülkelere siyasi baskılarını çok hızlı artırmaları gerekiyor. Aksi durumda 'ticari ambargolar' İsrail'i kısmen zorlar, ama Gazze Katliamını durdurmaz. 

Gazze'nin huzura kavuşması için, 'çok hızlı ve ısrarcı' siyasi baskı şart. 

(yorum - enerjiekonomisi.com)

israil ülke profili israil en fazla ne ithal ediyor israil petrol ticareti