İlk nükleer yakıt 27 Nisan'da Akkuyu Nükleer ENERJİ Santrali'nde - Peki 'Nükleer atıklar'' nasıl bertaraf edilecek?

TAKİP ET

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali (NGS)'nin ilk yakıtı 27 Nisan'da Türkiye'de olacak. Nükleer yakıtın gelmesi ile de Akkuyu Nükleer Santrali, Nükleer Tesis Statüsü kazanacak. Peki, nükleer santralde oluşacak atıklar nasıl bertaraf edilecek?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB)'nin hazırladığı ''Radyoaktif Atık Yönetimi'' Bilgilendirme Kitapcığı'' nükleer atıklarla ilgili merak merak edilen sorulara cevap veriyor.

 

ayrıntılar...

Nükleer santralde oluşan atıklar nasıl bertaraf edilir?

Nükleer atık seviyeleri...

 

Düşük Seviyeli Atıklar nedir?

Düşük Seviyeli Atıklar, genellikle nükleer tesislerin işletmeden çıkarılması esnasında oluşan, çoğunlukla kısa yarılanma ömrüne sahip düşük miktarda radyoaktivite içeren malzemelerden oluşur.

 

Orta Seviyeli Atıklar?

Orta Seviyeli Atıklar reaktörün işletmeden çıkarılması esnasında sökülen radyoaktif ekipmanlar ile radyoaktivite bulaşmış yapılara ek olarak reçine ve kimyasal çamur gibi maddelerden oluşur. Kullanılmış yakıtların yeniden işlenmesi sırasında ortaya çıkan bir kısım maddeler ( filtre ve yakıt zarfı gibi radyoaktif olmuş ekipmanlar vs.) bu sınıfa girer.

 

Yüksek Seviyeli Atıklar?

Yüksek Seviyeli Atıklar, reaktör korunda üretilen fisyon ürünleri ve atom numarası uranyumdan büyük olan radyoaktif elementlerden oluşur. İki çeşit yüksek seviyeli atık vardır. Bunlar; kullanılmış yakıtın kendisi ve kullanılmış yakıtın yeniden işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardır.

 

ayrıntılar için linke tıklayınız...

''Radyoaktif Atık Yönetimi'' Bilgilendirme Kitapcığı

tıklayın...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

 

enerji ekonomisi

Akkuyu Nükleer Nükleer Atık Radyoaktif Atık Yönetimi düşük sevileyi atık orta seviyeli atık yüksek seviyeli atık Enerji Bakanlığı Nükleer Tesis Statüsü