İklim Kriziyle Mücadele'ye DESTEK verecekler - WRI Türkiye ve Marmara Belediyeler Birliği!

TAKİP ET

WRI Türkiye ve Marmara Belediyeler Birliği, Yerel Yönetimler ve STK'lara İklim Kriziyle Mücadelede Destek Verecekler.

WRI Türkiye ve Marmara Belediyeler Birliği...

‘Marmara Bölgesi'nde Yer Alan Yerel Yönetimlerin ve Sivil Toplumun İklim Değişikliği ile Mücadele Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesi ile WRI Türkiye, iklim değişikliği ile daha etkin mücadele edebilmeleri için Marmara Bölgesi’ndeki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla güç birliği yapıyor.

WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “2053 sıfır emisyon hedefine ulaşabilmek için iklim eyleminin uygulanması bağlamında iklim yönetişimine daha fazla önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Marmara Bölgesi’ne yönelik proje sonunda eğitim modülleri, videolar ve iyi uygulama kitapçığı WRI Türkiye’nin web sitesinde yayınlanacak. Böylece projenin çıktıları, Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel yönetim ve STK’lara yol gösterici olacak.

 

ayrıntılar...

WRI Türkiye, Marmara Bölgesi’ndeki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iklim değişikliğiyle mücadele için Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile güç birliği yapıyor. WRI Türkiye’nin koordinatörlüğünü üstlendiği ‘Marmara Bölgesi'nde Yer Alan Yerel Yönetimlerinin ve Sivil Toplumun İklim Değişikliği ile Mücadele Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesinin amacı, yerel yönetimlerin sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ülkelerin kalkınması ve doğanın ve insanların refahıyla bağlantılı olan iklim yönetişim kapasitesinin artırılması ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik fırsatları teşvik etmek ve harekete geçilmesini hızlandırmak. Proje, iklim azaltım ve uyum planlarının, iklim eylemlerinin uygulama programlarının geliştirilmesi ve dolayısıyla yerel ve ulusal düzeyde daha dirençli şehirlerin yaratılmasına katkı sağlayacak.

Marmara Bölgesi yerel yönetimlerinin ve iklim, doğa ve çevre koruma gibi alanlarında faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının yaşadığı temel sorunlara odaklanan bir yıllık proje, Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen MATRA Programı çerçevesinde, altısı büyükşehir olmak üzere 11 ilde 180’den fazla üyesi bulunan MBB ortaklığıyla hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında önce Marmara Bölgesi’nde yer alan 11 ilde ihtiyaç analizi yapılacak, buradan hareketle bir eğitim programı geliştirilecek. Programda kendi kendine öğrenme materyali olan e-modüller, tamamlayıcı videolar, uzmanlar tarafından verilecek hibrit eğitimler, interaktif çalıştaylar ve iyi uygulamalar kitapçığı yer alacak.

 

TÜM YEREL YÖNETİM VE STK’LAR İÇİN YOL GÖSTERİCİ!

WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon ulusal hedefine ulaşabilmesi için iklim eyleminin uygulanması bağlamında iklim yönetişimine daha fazla önem verilmesi gerekiyor. 26 milyonu aşan toplam nüfusuyla sanayileşmenin en yoğun olduğu bölge olan Marmara, Türkiye nüfusunun yüzde 30'undan fazlasını barındırıyor. ‘Marmara Bölgesi'nde Yer Alan Yerel Yönetimlerinin ve Sivil Toplumun İklim Değişikliği ile Mücadele Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesini bu nedenle çok önemsiyoruz” dedi.

MBB Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan ise şöyle konuştu: “Belediyelerin stratejik plan hazırlıklarını yapacakları bir döneme girerken hiç kuşkusuz ki belediyelerin iklim değişikliği ile mücadele kapasitelerinin artırılması ve yerel paydaşların etkili ve uygulamaya dönük iş birliklerinin güçlendirilmesi, kentlerin geleceği için en acil gündem maddelerinden ve çalışma alanlarından biri. Belediyelerin iklim yönetişimi kapasitesini güçlendirmek üzere WRI Türkiye ile yürüttüğümüz proje kapsamında Marmara Bölgesi’nde yer alan belediyelerin desteğe ihtiyaç duyduğu konular tespit edilerek kapsamlı bir eğitim programı oluşturulacak.”

Eğitim programını daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale getirmek için proje boyunca hazırlanacak olan eğitim modülleri, videolar ve iyi uygulama kitapçığı, WRI Türkiye’nin web sitesinde yayımlanacak ve böylelikle proje tamamlandıktan sonra da iklim yönetişimi alanındaki bilgi ve becerilerini artırmayı hedefleyen binlerce yerel yönetim uzmanı ve STK temsilcisinin ilgili materyallere erişmesi sağlanacak.

 

BİLGİ

WRI - tarihçe
''WRI, Brezilya, Çin, Kolombiya, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ofisleri bulunan, Afrika ve Avrupa’da ise bölgesel ofislere sahip küresel bir araştırma kuruluşudur. 1700'den fazla çalışanı ve ortaklarıyla birlikte insanların yaşam kalitesini artıran ve doğanın gelişmesini sağlayan pratik çözümler geliştirmek için çalışmaktadır. ''

WRI Türkiye Ross Center for Sustainable Cities - tarihçe
''WRI Ross Center for Sustainable Cities, WRI’ın kentlerde tüm bireyler için daha iyi bir geleceğin oluşumuna adanmış programıdır. Ağ, şehirleri daha dirençli, kapsayıcı ve hem insanlar hem de gezegen için daha iyi olan düşük karbonlu yerlere dönüştürmeye yardımcı olur.

Ağın amacı, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan, Kolombiya, Etiyopya, Kenya, Endonezya, Meksika ve Türkiye'de gerçekleştirilen küresel araştırmalar ve saha deneyimleri ile kentlerde yaşayan milyonlarca insanın hayatını iyileştirmek için çevre dostu ve sürdürülebilir kentsel çözümler sunmaktır.

WRI Türkiye Ross Center for Sustainable Cities de 2005 yılında itibaren sürdürülebilir ulaşım, kentsel gelişim ve binalarda enerji verimliliği konularında Türkiye’de 17 şehirde, Afrika’da altı şehirde ve Avrupa’da iki şehirde yerel ve merkezi yönetimle beraber uygulama projeleri gerçekleştirmiş; sürdürülebilir şehirler hedefine hem uygulama projeleriyle hem kapasite geliştirme çalışmaları hem de strateji dokümanları ve ulusal, uluslararası iş birlikleri ile hizmet etmektedir.''

 

(iklim - çevre gündemi)

iklim gündemi çevre gündemi wrı türkiye