İklim değişikliği ve temiz enerji ''Petrol ve Doğal Gaz üreticilerini'' derin seçeneklerle karşı karşıya bırakıyor!

TAKİP ET

''Petrol ve doğal gaz üreticileri, büyük ölçüde temel ürünlerinden kaynaklanan kötüleşen bir iklim krizinin ortasında küresel enerji sistemindeki rolleri konusunda önemli seçimlerle karşı karşıya.'' Uluslararası Enerji Ajansı (IEA).

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA): Net Sıfır Geçişlerdeki Petrol ve Gaz Endüstrisi, küresel enerji arzının yarısından fazlasını sağlayan ve dünya çapında yaklaşık 12 milyon işçi çalıştıran petrol ve gaz sektörünün, net sıfır emisyonlu bir enerji sistemine geçişte en iyi ihtimalle marjinal bir güç olduğunu ve temiz enerjinin sadece% 1'ini oluşturduğunu tespit ediyor küresel yatırım. Rapor, BM'nin Dubai'deki COP28 iklim zirvesi'nin petrol ve gaz sektörü için “gerçek bir an” olduğunu vurgulayarak, endüstrinin nasıl daha sorumlu bir yaklaşım benimseyebileceğini ve yeni enerji ekonomisine nasıl olumlu katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

 

IEA raporuna göre, başlamak için tüm petrol ve gaz şirketleri kendi faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarla mücadele etmeyi taahhüt etmelidir. Küresel ısınmayı 1,5 ° C ile sınırlama Paris Anlaşması hedefine uyum sağlamak için bu emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında azalması gerekiyor. Şirketlerin ayrıca finansal kaynaklarını nasıl tahsis ettiklerini önemli ölçüde değiştirmeleri gerekiyor. 2022'de temiz enerji yatırımları, endüstrinin toplam sermaye harcamalarının yalnızca yüzde 2,5'ini oluşturuyordu. Raporda, Paris Anlaşması'nın amaçlarına uyum sağlamak isteyen üreticilerin 2030 yılına kadar sermaye harcamalarının yüzde 50'sini temiz enerji projelerine yatırmaları gerektiği tespit edildi.

Dahası, şirketler sadece karbon yakalama teknolojilerinin yaygınlaşmasını hızlandırarak her zamanki gibi işe devam edebilecekleri fikrinden vazgeçmelidirler. Raporda, petrol ve gaz tüketiminin bugünün politika ortamlarında öngörüldüğü gibi gelişmesi durumunda, ısınmanın 1,5 ° C'ye sınırlandırılmasının, 2050 yılına kadar tamamen düşünülemez 32 milyar ton karbon yakalama gerektireceği ve yıllık yatırımın geçen yıl 4 milyar dolardan 3,5 trilyon dolara çıkacağı tespit edildi.

 

IEA - Ancak ''fırsatlarda var''

''Ancak bu zorluklara rağmen fırsatlar önümüzde duruyor. 2050 yılında karbondan arındırılmış bir enerji sisteminde tüketilen enerjinin yaklaşık üçte biri, petrol ve gaz endüstrisinin hidrojen, açık deniz rüzgarı ve sıvı biyoyakıtlar dahil olmak üzere beceri ve kaynaklarından yararlanabilecek teknolojilerden geliyor.''

 

(uluslararası enerji ajansı raporları - enerji ekonmisi)

uluslararası enerji ajansı raporları