İkisi de sakin!

TAKİP ET

- Ham perol ve döviz kuru, haftanın ilk iş gününe sakin bir seyirle başladı.
 

AYRINTILAR

Ham pertol 66 dolar rakamlarında

Ham petrol varil fiyatı, haftanın ilk iş gününe sakin bir seyirle başaldı. An itibaryle ham petrolün varil fiyatı petrol piyasalarında 66,65 - 66,70 dolar arasında işlem görüyor (Brent türü ham petrol). 
Petrolül son günlerde çizdiği yükseliş grafiği, uluslararası piyasalarda koronavirüs mutasyonunun (Covid-19) tavan yaptığı bir dönemde yükselişe geçmesi, analistleri şaşırtmıştı.
 

Dolar / TL'de sakin

Ham petrol gibi döviz kuruda haftanın ilk gününe sakin bir seyirle başladı. Serbest piyasada 1 ABD Doları 8,07 TL civarı rakamlardan işlem görüyor. Dolarda son dönemde 8 liranın üstüne çıkmasıyla piyasaları şaşırtmıştı. 
 

Ham petrol ve dolar

Bilindiği gibi ham petrol fiyatları ve TL/Dolar  kuru, akaryakıt fiyatları için en önemli girdi maliyetlerini oluşturuyor. Buma göre ham petrol ve doviz kurundaki artış ve azalış, benzin ve motorin türü akaryakıt ürünlerine zam ya da indirim olarak yansıyor. 
Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın uygulamaya koyduğu 2 aylık Tavan Fiyat halen devam ediyor. Bu nedenle Tavan Fiyat bitene kadar akaryakıt fiyatların EPDK belirleyecek. 
 

Eşel Mobil Sistemi

Öte yandan Hazine ve Maliye Yönetimi'nin de, yüksek zamların akaryakıt istasyonlarında sürücülere yansımaması için uygulamaya koyduğu Eşel Mobil Sistemi - EŞM'de devrede. EPDK'nın Tavan Fiyat uygulamasından sonra yine Akaryakıt fiyatları için EŞM sistemi devreye girecek. 
Sistemle akaryakıt fiyatlarındaki anormal artışlar, yina akaryakıt ürünleri üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'den karşılanacak. 

Enerji Ekonomisi

ham petrol ve döviz kurları eşel mobil sistemi tavan fiyat