Haftalık ENERJİ Bülteni - ''Enerjide Yapay Zeka'dan yenilenebilir enerji kaynaklarına...''

TAKİP ET

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Haftalık Enerji Bülteni'ni yayınladı. IEA, bültende enerji de yapay zekadan Latin Amerika yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli bilgilere yer verdi.

Latin Amerika'nın yeni enerji ekonomisindeki temel rolü!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)

 

IEA... ''Elektrik talebi arttıkça ve karbondan arındırma çabaları arttıkça güç sistemleri çok daha karmaşık hale geliyor. Elektrik sistemi ile ulaşım, sanayi, bina ve sanayi sektörleri arasındaki bağlantılar derinleşirken, elektriğin büyüyen bir cihaz ağına gidip gelmesi gerekiyor. Sonuç, bilgi alışverişine ve bu sistemleri gelişmeye devam ettikçe planlamak ve işletmek için daha güçlü mekanizmalara çok daha fazla ihtiyaç duyulmasıdır.''

 

ayrıntılar...

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) haftalık bülteninden...

''Latin Amerika ve Karayipler'deki ülkeler büyük enerji ve maden kaynaklarına ve uzun bir temiz enerji liderliği geçmişine sahip. Bu, yeni raporumuza göre bölgeyi hızla değişen küresel enerji sektöründe giderek daha etkili bir rol oynayacak şekilde konumlandırıyor.

İlk Latin Amerika Enerji Görünümümüz, bölgenin halihazırda dünyanın en temiz elektrik sektörlerinden birine sahip olduğunu ve gelecekteki temiz enerji endüstrileri için parlak beklentiler sunduğunu ortaya koyuyor. Latin Amerika ve Karayipler aynı zamanda dünyanın en iyi rüzgar ve güneş kaynaklarından bazılarına ev sahipliği yapıyor ve büyük bir biyoyakıt ihracatçısı. Bu arada, Latin Amerika ve Karayipler'deki ülkeler küresel petrol ve doğal gaz kaynaklarının yaklaşık yüzde 15'ine sahipler. Ve bölge, günümüzün hızla büyüyen temiz enerji teknolojilerinin çoğunda temel bileşenler olan minerallerin üretimi için oldukça önemli.

Latin Amerika ve Karayipler'in zengin kaynakları – ve bunları geliştirme deneyimi - doğru politika paketleriyle küresel enerji güvenliğine ve temiz enerji geçişlerine büyük katkılar sağlayabilir. Bölgedeki adil, insan merkezli geçişler, on yıllık durgun büyümenin ardından yerel topluluklar ve ekonomiler için de önemli faydalar sağlayabilir.

Latin Amerika Enerji Haftası sırasında Uruguay'ın Montevideo kentinde İcra Direktör Yardımcımız Mary Burce Warlick ve yardımcı baş yazar Brent Wanner tarafından başlatılan bölgeye ilişkin ilk derinlemesine ve kapsamlı analizimiz, bölgedeki 33 ülkenin tamamındaki tüm yakıt ve enerji teknolojilerini kapsıyor. Latin Amerika ve Karayipler'deki hükümet yetkililerinden, uzmanlardan ve paydaşlardan gelen önemli girdilerden yararlanarak, bölgeyle ilgili enerji ve iklim konularında onlarca yıllık IEA çalışmasına dayanıyor.

 

Yeni program Mısır ile enerji ve iklim konusunda işbirliğini artırıyor!

Yakın zamanda, IEA ailesinin önemli bir üyesi olan Mısır ile enerji ve iklim konularında çalışmalarımızın genişlediğini duyurduk.

Ajansımız, ilk ortak çalışma programımızı imzaladıktan sonra Mısır ile daha da yakın işbirliği yapacak. IEA ve Mısır, fosil yakıt kullanımı, yenilenebilir enerji dağıtımı ve hidrojen üretiminden kaynaklanan metan emisyonlarıyla mücadele de dahil olmak üzere kilit stratejik konularda işbirliği yapmayı taahhüt etmişlerdir.

Anlaşma, İcra Direktörümüz Fatih Birol, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek El-Molla ile Mısır'ın Fransa Büyükelçisi Alaa Yusuf arasında yapılan görüşmenin ardından Paris genel merkezimizde imzalandı. Ayrıca, mevcut jeopolitik gerilimler ve küresel enerji piyasaları üzerindeki etkiler ışığında bölgenin karşılaştığı zorlukları da tartıştılar.

 

COP28 iklim zirvesi'nde iyi bir sonuç neye benzeyecek?

Dubai'deki 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP28) hazırlık çalışmalarımız hızlanıyor. Enerji konusunda küresel otorite olarak Ajansımız, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabaları desteklemek ve daha güvenli, sürdürülebilir ve adil bir enerji geleceğine yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için uzman analizi, veriler, politika önerileri ve gerçek dünya çözümleri sunmaktadır.
 
İcra Direktörümüz geçtiğimiz günlerde COP28'DE, son Dünya Enerji Görünümümüzdeki analizlere ve geçen ay Madrid'de birlikte ev sahipliği yaptığımız Uluslararası İklim ve Enerji Zirvesi'ne dayanarak başarılı bir enerji paketi için beş hedef belirledi. Bu hedefler: 
 

Üçlü küresel yenilenebilir kapasite.

Enerji verimliliği iyileştirmelerinin iki katı.

Fosil yakıt operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarını yüzde 75 oranında azaltın.

Gelişmekte olan ve gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerji yatırımlarını desteklemek için büyük ölçekli finansman mekanizmaları oluşturmak.

Fosil yakıtların kullanımında düzenli bir düşüş sağlamak için önlemler alın.

 
Geçtiğimiz aylarda COP28 Başkanlığı ile bir dizi Üst Düzey Enerji Geçiş Diyaloğuna da ev sahipliği yaptık. Bunlar, Paris Anlaşması'nın hedefleri doğrultusunda küresel ısınmayı 1,5 ° C ile sınırlayacak yollar etrafında fikir birliği oluşturmayı amaçlıyor. Dördüncü diyalog neredeyse bu hafta gerçekleşecek. Ve bu ayın ilerleyen saatlerinde, temiz enerji geçişinde petrol ve gaz sektörü için adil bir yol haritası sağlayan Net Sıfır Geçişlerde Petrol ve Gaz Endüstrisi adlı yeni bir rapor yayınlayacağız.
 

 

Yapay zeka ve enerji neden yeni güç çiftidir!

Geleceğin şebekelerini yönetmek daha güçlü analitik araçlar gerektirecek - ve yeni yorumumuza göre yapay zeka kritik bir rol oynamaya hazır. 

Elektrik talebi arttıkça ve karbondan arındırma çabaları arttıkça güç sistemleri çok daha karmaşık hale geliyor. Elektrik sistemi ile ulaşım, sanayi, bina ve sanayi sektörleri arasındaki bağlantılar derinleşirken, elektriğin büyüyen bir cihaz ağına gidip gelmesi gerekiyor. Sonuç, bilgi alışverişine ve bu sistemleri gelişmeye devam ettikçe planlamak ve işletmek için daha güçlü mekanizmalara çok daha fazla ihtiyaç duyulmasıdır.

 
Yetenekleri hızla ilerleyen Aı'ya girin. Analizimiz, teknolojinin akıllı şebekelerin eşzamanlı büyümesini ve ürettikleri büyük miktarda veriyi desteklemek için benzersiz bir şekilde yerleştirildiğini tespit ediyor.

 

Temel avantajlar Uganda'nın iddialı enerji ve iklim gündemini destekliyor!

Sahra altı Afrika'daki bir ülke için ilk olan yeni derinlemesine incelememize göre, Uganda'nın iddialı enerji ve iklim hedeflerine ulaşma çabaları, ülkenin temiz elektrik sektörü, önemli doğal kaynakları ve enerji erişimini genişletme taahhüdü ile destekleniyor.

Rapor, Uganda'nın enerji sektörüne kapsamlı bir genel bakış sunuyor. Geçtiğimiz hafta Kampala'da İcra Kurulu Başkan Yardımcımız Warlick, Uganda'nın Enerji Bakanı OkaasaiOpolot, Kritik Minerallerden Sorumlu Devlet Bakanı Peter Lokaris ve Norveç'in Uganda Büyükelçisi Anne Kristin Hermansen liderliğindeki bir etkinlikte başlatıldı.

Analiz, Enerji Geçiş Planını geliştirirken uzmanlığımızdan yararlanan Uganda'nın Enerji ve Mineral Geliştirme Bakanlığı ile işbirliği içinde gerçekleştirildi. Uganda'nın Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşma çabasının bir ayağı olan strateji, Dubai'deki yaklaşmakta olan COP28 iklim değişikliği konferansı sırasında başlayacak.

 

(uluslararası enerji ajansı haber bültenleri)

 

uluslararası enerji ajansı haber bültenleri