IEA Bakanlar Toplantısı - ''Temiz YEMEK pişirme dahil ENERJİ erişimini ve karşılanabilirliğini'' konuştular!

TAKİP ET

Uluslararası Enerji Ajansı: IEA Bakanlar Toplantısı ve 50. Yıldönümünde küresel liderler, 1,5 °C hedefini canlı tutmak için enerji güvenliğini güçlendirme ve temiz geçişleri hızlandırma sözü verdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Bakanlar Toplantısı ve 50. Yıldönümünde küresel liderler, 1,5 °C hedefini canlı tutmak için enerji güvenliğini güçlendirme ve temiz geçişleri hızlandırma sözü verdi. Fransa ve İrlanda'nın eş başkanlığında dünyanın dört bir yanından bakanların katıldığı toplantı, Hindistan ile üyelik müzakereleri, Singapur'da bölgesel bir merkez açılması, kritik bir maden güvenliği programının başlatılması ve COP28 sonuçlarının uygulanmasına liderlik edilmesi konularında IEA'ya yetkiler veriyor.

 

ayrıntılar...

Dünyanın dört bir yanından enerji liderleri, Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2024 Bakanlar Toplantısı ve 50. Yıldönümü için bu hafta Paris'te bir araya geldi; bu iki günlük etkinlik, küresel enerji tüketimini sınırlandırma hedefini sürdürmek için temiz enerji geçişlerini hızlandırırken enerji güvenliğini korumaya yönelik güçlü bir taahhüt ortaya çıkardı. 1,5 °C'ye kadar ısınma mümkündür.

İrlanda Çevre, İklim ve İletişim Bakanı Eamon Ryan ile Fransa Ekonomi, Maliye ve Endüstriyel ve Dijital Egemenlik Bakanı Bruno Le Maire'nin eşbaşkanlığını yaptığı, 50'ye yakın ülkeyi temsil eden enerji ve iklim bakanlarının toplantısı güçlü bir fikir birliğine varılmasını sağladı Jeopolitik belirsizliğin arttığı ve küresel sıcaklıkların rekor kırmaya devam ettiği bir ortamda, dünyanın enerji sistemini hızlı bir şekilde dönüştürmek için daha cesur eylemlere ve daha büyük küresel iş birliğine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Özel konuklar arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen , ABD'nin İklim Özel Başkanlık Elçisi John Kerry ve eski İrlanda Başkanı Mary Robinson yer aldı .

Bakanlar ayrıca IEA'ya önde gelen gelişmekte olan ekonomilerle işbirliğini derinleştirme konusunda güçlü bir yetki verdi. Bu, Hindistan'la IEA'ya tam üyelik talebi konusunda görüşmelerin başlatılmasını ve Ajansın Güneydoğu Asya ve ötesine katılımını genişletmek için Singapur'da bölgesel bir işbirliği merkezi kurulduğunun duyurulmasını da içeriyor.

Enerji konusunda üst düzey karar vericilerin büyük buluşması, yaklaşık 200 hükümetin enerji ve iklim konularında önemli bir anlaşmaya vardığı Dubai'deki COP28 İklim Değişikliği Konferansı'ndan sadece birkaç ay sonra gerçekleşti. Bu, fosil yakıtlardan uzaklaşma, yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması, enerji verimliliği ilerlemesinin iki katına çıkarılması ve metan emisyonlarının azaltılmasına ilişkin Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlama hedefiyle uyumlu yeni 2030 küresel hedeflerini içeriyordu.

 

Paris'teki toplantıda, IEA'nın 31 üye ülkesinin bakanları, Ajansın ilerideki misyonuna rehberlik edecek bir ortak bildiride bir dizi görev belirledi. Görevler, bakanların Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve Orta Doğu'daki çatışmanın oluşturduğu tehdidi kabul etmesiyle küresel enerji güvenliğinin sağlanması; küresel enerji sektörünün iklim değişikliğine karşı mücadelesini yönlendirmek; ve özellikle yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerjiye geçiş için küresel mali akışın artırılması.

Ajansın, İcra Direktörü Fatih Birol yönetimindeki “küresel enerji ve iklim politikasına önemli katkıları” olduğuna dikkat çeken ve IEA Ailesi'nin şu anda küresel GSYİH'nın neredeyse %80'ini temsil ettiği ülkelerle IEA'nın gelişmekte olan ekonomilerle ilişkilerini derinleştirmeye yönelik son yıllardaki çalışmalarını öven, bakanlar IEA'ya "iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra enerji güvenliğini de faaliyetlerinin ve analizlerinin merkezine koymaya devam etmesi" çağrısında bulundu.

Ortak bildiride IEA bakanları, COP28'in sonuçlarında enerji konusuna verilen önemin farkına vardılar ve IEA'ya bunların uygulanmasının sağlanmasında öncü bir rol üstlenmesi talimatını verdiler. "IEA'yı, temel taahhütlere ilişkin teslimatlarımızı izlemeye ve raporlamaya devam etmeye, ilerlemenin önündeki engelleri belirlemeye ve üyelere ve daha geniş küresel topluluğa ulusal güvenli, temiz enerji geçişlerimizi nasıl hızlandırabileceğimize dair öneriler sağlamaya çağırıyoruz" dediler.

IEA bakanları da önemli bir duyuruda , Hindistan hükümetinin Ekim 2023'te tam IEA üyeliği talebine yanıt olarak Hindistan ile görüşmelerin başlatılması talimatını verdi. Bakanlar, Hindistan'ın küresel enerji ve iklim sorunlarıyla mücadelede “stratejik önemini” kabul etti. Hindistan, 2017 yılında Birlik ülkesi olarak IEA Ailesi'ne katıldı.

 

Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisidir. Hindistan Başbakanı Narendra Modi , Bakanlar Toplantısı'nda katılımcılara yaptığı video konuşmasında, sürdürülebilir büyümenin enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. “Hindistan'ın daha büyük bir rol oynaması durumunda IEA'nın fayda sağlayacağından eminim.”

 

IEA'nın yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerle ilişkisini derinleştirme çabaları doğrultusunda, IEA bakanları ve Singapur hükümeti, Ajansın Güneydoğu Asya ve ötesindeki katılımını ve etkisini artırmak için Singapur'da yeni bir IEA bölgesel merkezi kurulduğunu duyurdu. Bakanlar Toplantısı aynı zamanda üyelere Letonya'yı IEA'nın 32. üyesi olmaya davet etme ve Kosta Rika'yı IEA'nın en yeni Katılım ülkesi olarak karşılama fırsatını da sundu.

“Bu toplantıda dünyanın dört bir yanından hükümetler, IEA'nın son 50 yıldaki enerji ve iklim liderliğini övdü. IEA İcra Direktörü Fatih Birol , "Gelecekte daha da etkili olacağımıza güvendiklerini açıkça belirttiler" dedi. “IEA, üyelerinden net talimatlar aldı. Enerji sektöründe iklim değişikliğiyle mücadeleye öncülük etme çabalarımızı iki katına çıkarırken, geçiş sürecinde küresel enerji arzının güvenliğini sağlayacak ve enerjiye erişimi artırmak için çalışacağız.”

“Uluslararası Enerji Ajansı'nı Paris'te ağırlamaktan ne kadar gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. Gururluyum, çünkü 1974'te Ajansın kurulmasına yol açan petrol krizinden bu yana, enerji konularında uluslararası işbirliği hiçbir zaman mutlak bir gereklilik olmaktan çıkmamıştır," dedi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katılımcılara bir video mesajında ​​bulundu. “Ayrıca, Kuruluşundan bu yana Teşkilat'ın görev alanını derinlemesine değiştirebilmesinden de büyük gurur duyuyoruz. Stratejik petrol rezervlerini yönetmeye kendini adamış bir kurumdan, artık enerji geçişinin getirdiği zorlukların üstesinden gelmeye yönelik küresel bir tartışma ve kolektif eylem merkezi haline geldi.”

“Elli yıl çok büyük bir dönüm noktasıdır. Son beş yılda çok şey değişti. Bugün, enerji güvensizliği ve iklim değişikliğinin artık acil küresel gerçekler olduğu göz önüne alındığında, işiniz hiç bu kadar önemli olmamıştı. İrlanda'dan Taoiseach Leo Varadkar , bir video konuşmasında , herkes için güvenli ve sürdürülebilir bir enerji geleceği şekillendirmenin merkezinde yer aldığını söyledi. “ Liderlere ve politika yapıcılara tavsiye ve destek sağladıkları için İcra Direktörü Dr. Fatih Birol ve ekibine özellikle teşekkür ederiz.”

Toplantıdaki bakanlar, petrol arz güvenliğinin küresel ekonomi açısından devam eden önemine dikkat çekti ve IEA'nın petrol stoklama sisteminin oynadığı kilit rolü vurguladı. Ayrıca IEA'ya, temiz enerji teknolojileri için ihtiyaç duyulan önemli mineraller için tedarik zincirlerinin güvenliğini artırmayı amaçlayan gönüllü IEA Kritik Mineraller Güvenlik Programı için belirlenen hedefleri ilerletmeye yönelik bir çerçeve geliştirmesi talimatını verdiler.

Ve IEA'ya, temiz yemek pişirme de dahil olmak üzere, enerji erişimini ve karşılanabilirliği artırmaya yönelik güçlü çalışmalarını sürdürmesi; daha kapsayıcı bir enerji ekonomisi oluşturmak için adil, insan merkezli geçişlerin ilerletilmesi; ve yüksek borçlanma maliyetlerinin ve sermayeye erişim zorluğunun enerji geçişlerini kısıtladığı yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerji yatırımlarının arttırılması.

Dr Birol , "IEA, dünyadaki tüm insanlar için güvenli ve sürdürülebilir temiz enerji geçişleri sağlamak istiyor" dedi. “IEA bakanlarının geçişlerin adil ve insan merkezli olmasını sağlamaya yönelik çalışmalarımızı övmelerinden ve bize daha ileri gitmemiz talimatını vermelerinden dolayı minnettarız. Daha iyi bir enerji geleceği inşa etmede oynadığı temel rol göz önüne alındığında, enerji adaletini küresel gündemin üst sıralarında tutmaya yönelik çabalarımızı güçlendirmeyi amaçlıyoruz” (Uluslararası Enerji Ajansı).

 

(enerji haberleri)

enerji haberleri Uluslararası Enerji Ajansı enerji liderleri