'HIZLA' yükselen benzin - motorin satışları 'HIZLA' düşüşe geçti!

TAKİP ET

Korona virüsle birlikte hızla artan benzin – motorin satışları, hızla düşüşe geçti…

 

AYRINTILAR

EE - (Özel Haber) Koronavirüs vakasının Türkiye’de ilk açıklandığı gün olan 11 Mart haftası, akaryakıt satışlarında rekor kırıldı. Bir diğer ifadeyle, akaryakıt satışları patladı. Ancak, sonraki dönemde virüsden korunmak ve salgının yayılmasını önlemek için daha çok evde kalınmaya başlanması ve iş yerlerinin kapanması, akaryakıt satışlarını aynı hızla düşürdü.

11 MART SONRASI BENZİN – MOTORİN SATIŞLARI REKOR!

Resmi verilere göre Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının açıklandığı tarih olan 11 Mart 2020 sonrası, benzin motorin satışları bir anda patladı. Aynı gün motorin satışları günlük 47 milyon litreden 70 milyon litreye, benzin satışları da 5 milyon litreden 10 milyon litreye yükseldi (10 Mart ve 11 Mart akaryakıt satışları verileri, küsüratlar yuvarlanmıştır).

BENZİN - MOTORİN SATIŞLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Yine Resmi verilere göre, mart ayının sonuna doğra benzin – motorin satışları eski seviyelerine geriledi. Ve 28 Mart’ta günlük motorin satışları 36 milyon litreye ve benzin satışları da 5 milyon litre rakamlarına geriledi. Bu rakamlar, ise ilk koronavirüs vakasının açıklandığı tarihten önceki satış rakamlarının da gerisinde kaldı.

DÜŞÜŞ BİR SÜRE DAHA DEVAM EDER

Uzmanlar akaryakıt satışlarındaki düşüşü; günlük yaşamın yavaşlaması - daha çok evde durun tavsiyelerine paralel sürücülerin dışarı çıkmaması ve araç kullanmamalarına bağlıyor. Ayrıca, iş yerlerin de üretimin durması da (Servis, tüketim vb) bunda diğer bir önemli etken oldu. Halen korona salgını ile mücadele devam ettiğinden akaryakıt satışlarının bir süre daha düşük seyredeceği tahmin ediliyor.

 

Resmi veriler için kaynak: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) Enerji İstatistik Bülteni. 

 
 

 

akaryakıt benzin motorin koronaviürs