'Petrol ve gaz aramalarında yüzde 2-3 büyüklüğü deprem vakaları var' - Hidrolik çatlatma!

TAKİP ET

Son günlerde yaşanan deprem felaketleri, petrol ve doğal gaz aramalarında kullanılan 'hidrolik çatlatma - kırma' yöntemini gündeme taşıdı (depremlere neden olduğu iddiaları). Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına ve bilgi kirliliğinin önlenmesi adına 'Petrol ve gaz aramalarında hidrolik çatlatmayı', Türkiye'nin en önemli petrol uzmanlarından birisine sorduk. İşte cevap!

Son günlerde yaşanan deprem felaketleri, petrol ve doğal gaz aramalarında kullanılan 'hidrolik çatlatma - kırma' yöntemini gündeme taşıdı (depremlere neden olduğu iddiaları). Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına ve bilgi kirliliğinin önlenmesi adına 'Petrol ve gaz aramalarında hidrolik çatlatmayı', Türkiye'nin en önemli petrol uzmanlarından birisine sorduk. Cevabı aşağıda okuyabilirsiniz. 

 

ayrıntılar...

Türkiye, tarihinin en büyük afetlerindem birini yaşıyor (Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem felaketi). Yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor. Ancak, ister istemez bazı 'Gizemli konular veya anlatımlar' ve özellikle sosyal medya üzerinden yayılıyor. Konuşulanlardan biris de, petrol ve doğal gaz aramalarında kullanılan ve yeni bir teknoloji olan 'Hidrolik çatlatma' yöntemi.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına ve bilgi kirliliğinin önlenmesi adına konuyu Türkiye'nin en önemli petrol uzmanlarından birisine sorduk. Cevabı aynen yayınlıyoruz...

 

Petrol, doğalgaz ve jeotermal kuyularda kullanılıyor!

Hidrolik çatlatma başta ABD olmak üzere birçok ülkede petrol, doğalgaz ve jeotermal kuyularda kullanılıyor. Bu işlemde çok yüksek basınçlı su yeraltına derinliklere basılarak kuyu çevresindeki formasyonların (kayaların) çatlatılması, kırılması, ve dolayısıyla petrol ve doğalgazın kuyulara daha rahat akması, amaçlanıyor.

 

Mikrosismik ölçekte sarsıntılar olarak gündeme geliyor!

Doğal olarak, basılan suyun çok yüksek basınçlı olmasından dolayı bazı sismik hareketlere neden oluyor. Bu sismik hareketler mikrosismik ölçekte sarsıntılar olarak gündeme geliyor. Bildiğim literatürde en çok 2-3 büyüklüğünde sismisite vakaları var.  Dikkatli tasarlanırsa bu tür vakalar olmaz veya çok ender durumlarda gündeme geliyor. Bu işlemin kontrollu ve tekniğine uygun yapılması gerekiyor.

 

Bazı ülkeler kısıtlamalar getiriyor!

Keşke Türkiye'de de yaygın olarak kullanılabilse diyebilirim...

Bazı ülkeler bu işlemlere kısıtlamalar getiriyorlar, hatta yasaklıyabiliyorlar. Ancak işlemin ciddi, teknolojiye uygun yapılması durumunda hidrolik çatlatma uygulaması çok yaygın olarak petrol, doğalgaz ve jeotermal sektöründe kullanılıyor. ABD de delinen petrol kuyularının yüzde 70-80 kadarında hidrolik çatlatmanın başarıyla uygulandığı biliniyor. Keşke Türkiye'de de yaygın olarak kullanılabilse diyebilirim. Bizde hidrolik çatlatma uygulanan kuyusayısı bir elin parmakları kadar. Çünkü çok maliyetli ve bu uygulamayı yapacak şirketler benim bildiğim bizde yok.

 

enerji ekonomisi

hidrolik çatlatma nedir hidrolik çatlatma yasak mı petrol gaz aramalaronda hidrolik çatlatma hidrolik kırma petrol aramalarında hidrolik kırma hidrolik kırma nedir