HES'lerde elektrik üretimi azalıyor!

TAKİP ET

- Hidroelektrik santralleri (HES'lerde elektrik üretimi düşüşe geçti. Resmi verilere göre 13 Haziran pazar günü, Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'lerin payı yüzde 13'e geriledi.


AYRINTILAR!

Terli ve yenilenebilir enerjis kaynaklarından hidroelektrik santrallerde elektrik üretimi düşüşe geçti. Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 20'sini karşılayan HES'ler yaz aylarının başlamasıyla birlikte üretim düşüşe geçt. Resmi verilere göre 13 Haziran'da Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 13'ü HES'lerde gerçekleşti (Yüzde 8 barajlı HES, yüzde 5 Akarsu HES). 

Türkiye Elektrik Üretimi

Kaynak          Payı (Yüzde)
Doğal gaz                       38
HES                               13
Linyit                              16
İthal kömür                     15
Diğer                              18
Kaynak: TEİAŞ - YTBS

Aynı gün doğal gazın Türkiye elektrik üretimindeki oayı yüzde 38'e çıktı. Türkiye elektrik üretiminde geri diğer üretim ise rüzgar -güneş gibi yerli kaynakların yanında ithal ve yerli kömürden üretildi.
 

Günlük elektrik tüketimi 744 milyon kwh

Türkiye günlük elektrik tüketimi 13 Haziran 2021 pazar günü 744,5 kwh (Kilowat saat) oldu. Yaz mevsimi ve gavaların ısınmasıyla birlikte Türkiye toplam elektrik üretimi hafta sonları da artışa geçti. Bu artışın en önemli nedenlerin den birisi klima kullanımının artması.
Veriler için kaynak, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS).

Enerji Ekonomisi

hes hidroelektrik türkiye toplam elektrik üretimi