HES'ler için ...

TAKİP ET

Son yıllarda Karadeniz'de, çok sayıda Akarsu HES (Hidroelektrik Santrali) kuruldu. Akarsu santrallerin bazıları ise bent barajlar olarak inşa edildi. Ve bazı derelerde ise, çok sayıda Akarsu - bent HES'ler var. Özellikle yağışların fazla olduğu dönemlerde bu HES'ler, tehlikeleri önlemek için kabaklarını açarak suyu boşaltıyorlar. İşte bu boşaltma anında, taşkınlara karşı vatandaşları uyarmak için, dere kenarlarına alarm sistemleri kuruldu - kuruluyor. 
 

Gece alarmla uyanabilirsiniz

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde Nisan ve yaz yağmurlarının olduğu dönemlerde, gece saatlerinde bile yüksek sesli bir alarmla uyanmak rutin bir uygulama oldu. Siren - Alarm sesini, Karadeniz'deki HES'lerin olduğu derelerin etrafındaki vatandaşlar, sık sık duyabiliyor.  

Bilindiği gibi son yıllarda Mikro HES'lerin sayıları özellikle Karadeniz Bölgesi'nde arttı (Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin). Planlı HES'lerin yanında bölgedeki bazı derelerin üserinde birden çok HES'in kurulması, tartışma konusu oldu. Ayrıca, bazı HES'lerin daha fazla elektrik üretmek için düzenli Can Suyu'nu derelere bırakmaması da, derelerdeki doğal yaşamı olumsuz etkiliyor. 
 

Taşkın tehlikesi

Özellikle bahar ve yaz yağmurları yağdığında, mikro HES'ler bent kapaklarını açarak suyu boşaltıyor. Bu durum, zaman zaman taşkın tehlikesi doğurabiliyor. HES'lerde, siren - alarm çalarak ve de belediye hoparlölerından anonslar yaptırarak dere kenarlarında yaşayan vatandaşları 'Taşkın tehlikesine' karşı uyarıyor.


Enerji Ekonomisi

mikro hes akarsu hes karadeniz bölgesi