HES'de en fazla kapasite artışı Çin ve Türkiye'de - AYRINTILAR!

TAKİP ET

- Yenilenebilir enerjide talep yüzde 8'in üzerinde artacak: Limak Holding Hidroelektrik Enerji Grubu Genel Müdürü ve HESİAD yönetim kurulu üyesi ve Taner Ercömert: Yenilenebilirde büyüme devam ediyor. Yenilenebilir enerji talebinin 2021’de yüzde 8'den fazla artarak 8.300 TWh'le tarihteki en yüksek üretim rakamına ulaşması bekleniliyor.'

- HES'de en fazla kapasite artışı Çin ve Türkiye'de: HESİAD yönetim kurulu üyesi ve Limak Holding Hidroelektrik Enerji Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert: '2020’de hidroelektrik enerjide en fazla kapasite artışı görülen ilk 2 ülke 12.1 GW’la Çin ve 2.5 GW’la Türkiye oldu.'

AYRINTILAR

HESİAD yönetim kurulu üyesi ve Limak Holding Hidroelektrik Enerji Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, Uluslararası Enerji Ajansınca yayınlanan Küresel Enerji Değerlendirmesi raporunu Enerji Ekonomisi için değerlendirdi. Yenilenebilir enerjinin dünya genelinde büyümeye devam ettiğini belirten Ercömert, Ajansın Küresel Enerji Değerlendirmesi raporuna göre dünyada 2020’de yüzde 3 büyüme gösteren yenilenebilir enerji talebinin 2021’de yüzde 8'den fazla artması ve 8 300 TWh'le tarihteki en yüksek yıllık üretim rakamına ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Ercömert: Yenilenebilir enerji kaynaklarının bu yıl küresel elektrik arzındaki artışın yarısından fazlasını sağlaması ve yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının 2021'de yüzde 30 mertebesine yükselmesi beklenmektedir. 

2021'de küresel enerji talebi yüzde 4,6 artacak


Taner Ercömert: Küresel enerji talebi  2021'de yüzde 4.6 oranında artarak 2020'deki yüzde 4 daralmayı telafi etmesi ve bu yıl talebi 2019 seviyesinin yaklaşık yüzde 0,5 üzerine çıkması öngörülüyor. Dünya genelinde gelişen piyasalarda enerji talebinde yüzde 3’ün üzerinde, ortalama olarak yüzde 3.4 mertebesinde bir artış beklenilirken, 2021’de gelişmiş ekonomilerde covid öncesi dönem talebinin yüzde 3 altında bir enerji talebinin olacağı belirtiliyor.'



Küresel emisyon 33 milyar tona ulaşacak

'Sektör için önem arz eden rapora göre, küresel emisyonlar bu yıl yüzde 5 oranında artarak maalesef 33 milyar tona ulaşacaktır. 2021’de küresel karbon emisyonları tarihteki en büyük ikinci yükselişini gösterecek ve yıllık bazda 1,5 milyar ton artacaktır' dedi.

Aynı zamanda DSİ eski yöneticilerinden olan Ercömert, 'Hidroelektrik enerjide kurulu güç dünya genelinde 1.332 GW’a yükselirken ülkemizde ise Nisan 2021 itibarıyla 31.49 GW’a ulaştı' diyerek şu görüşlere yer verdi: 'Yenilenebilir enerji sektöründeki gelişimle bakılırsa dünyada elektrik üretimine esas toplam kurulu gücün 2.920 GW’a yükseldi. Kurulu güçte ilk sırada 1.332 GW’la hidroelektrik enerji (HES) yer alıyor. HES’leri 733 GW’la rüzgar enerjisi, 714 GW’la da güneş enerjisi takip ediyor'.

Türkiye'de kurulu güç

Taner Ercömert: Ülkemizde  ise Nisan 2021 itibarıyla 97.000 MW’ı geçen kurulu gücün 50.702 MW’ının yenilenebilir kaynaklı. Kurulu güçte en büyük payın 31.490 MW’la hidroelektrik enerjiye ait. HES’leri 9.453 MW’la rüzgar enerjisi 6.981 MW’la da güneş enerjisi takip ediyor. Hidroelektrik enerjinin yenilenebilir enerji toplam gücündeki payı dünya genelinde yüzde 45; ülkemizde ise yüzde 62 mertebesinde olup hidroelektrik enerji dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yenilenebilir enerjide en büyük kaynak konumundadır.

HES'de en fazla kapasite artışı Çin ve Türkiye'de 



 

HESİAD yönetim kurulu üyesi ve Limak Holding Hidroelektrik Enerji Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert: 2020’de hidroelektrik enerjide en fazla kapasite artışı görülen ilk 2 ülke 12.1 GW’la Çin ve 2.5 GW’la Türkiye oldu. Hidroelektrik enerjinin dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yenilenebilirde en büyük kaynak olmüştur. Yenilenebilir enerji artışlarında, 2020 yılında hidroelektrik enerjide en fazla büyümenin 12.1 GW’la Çin’de görüldü ve 2.5 GW’la Türkiye’nin ise en fazla HES kapasite artışı görülen ikinci ülke olmuştur.

Özel haber - Enerji Ekonomisi

dünyada yenilenebilir enerji türkiyede yenilenebilir enerji çin hes