Ham petrol ve dolarda son durum - ANALİZ

TAKİP ET

Ham petrol ve dolarda son durum!

ANALİZ - Enerji Ekonomisi

Ham petrol ve dolar kurunda son durum... Haftanın ilk iş gününe ham petrol hafif düşü ve dolar kuru ise rekor bir yükselişle girdi. İşte haftanın ilk iş günü ham petrol fiyatları ve TL/Dolar kuru.
 

Ham Petrol Hafif Düşüşte

Ham petrol, haftanın ilk iş gününe hafif düşüşle başladı. Geçen haftaiçi şok bir düşüşle 67-69 dolar rakamlarından bir anda 62 dolar rakamlarına gerileyen ham petrol fiyatları, hafta sonuna doğru hafif yükselişle 64 dolar rakamlarına yükseldi. Ham petrol fiyatları halen uluslararası piyasalarda 64,27 dolar rakamlarından işlem görüyor (1 varil, brent türü ham petrol).

Öte yandan yeni koronavirüs salgınının (Pandemi) başta Fransa ve Almanya gibi ülkelerde tam kapanmaya neden olması, piyasalar için endişelere neden oldu. Virüsün Avrupa ve Amerika'da tekrar etkilerini göstermesi ve artışa geçmesi, petrol fiyatlarını da olumsuz etkileyebileceği yorumlarına neden oldu.
 

Döviz kurunda rekor artış

Merkez Bankası'nın faiz artırım kararıyla geçen hafta 7,15 - 7,20 lira seviyelerine gerileyen TL/Dolar kuru, haftasonu Merkez Bankası (MB) Başkanının değişmesiyle endişeli bir bekleyişle girdi. Ve dün, Asya Piyasaları'nın açılmasıyla döviz rekor yükselişe geçti ve TL/Dolar kuru 8,30 lirayı da aştı. 

Türkiye'de Pazartesi itibariyle açılan piyasalarda sabahın ilk saatlerinde 8 TL'nin üzerinde işlem gören döviz kuru Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın açıklamalarıyla 8 TL'nin altına geriledi. Ve halen serbest piyasada 1 ABD Doları 7,90 lira rakamlarından işlem görüyor.
 

Bakan'ın açıklaması endişeleri azalttı

Öte yandan 8 lirayı geçen TL/Dolar kuru üzerine açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceği ve reformlara devam edileceği açıklaması yaptı. Bu açıklama piyasalarda olumlu algılandı. Ve TL/Dolar kuru 8 TL'nin altına geriledi. 

ham petrol fiyatları döviz kuru