Hafif yükselişte...

TAKİP ET

- Ham petrol fiyatları, haftanın ilk iş gününe hafif yükselişe başladı.
 

Varil fiyatı 69 dolar

Ham petrol fiyatları haftanın ilk iş gününe, 60 dolar rakamlarıyla başladı (Brent türü ham petrol). Uluslararası piyasalarda 1 varil ham petrol halen 60,01 dolar rakamlarından işlem görüyor. Petrol fiyatları, pandeminin dünyada rekor vaka sayı kırdığı bugünlerde 70 dolar rakamlarında olması, analistlarin tahminlerinin tersi bir durum.
 

Yaz dönemi tüketim artacak

Öte yandan pandeminin (Yeni Koronavirüs salgını) tavan yaptığı bir döneminde dahi artış gösteren ham petrolün, 'Havaların ısınmaya başlıyor olması (Yaz Mevsimi), pandeminin doğal süreçle en azından yavaşlayackj olması (Sıcaklar nedeniyle) ve de aşılamanın hızlanacak olması (Küçük - büyük), sağlığın yanında günlük ekonomik hayatı da olumlu etkileyeceği tahminleri yapılıyor.

Petrol nedir? Petrol çeşitleri nelerdir

Petrol ne demek? Petrol çeşitleri nelerdir?


Bir diğer ifadeyle yaz dönemine paralel pandemideki yavaşlama sonrası tatil ve ekonomideki üretim artışı (Pandemi dönemine göre), petrole olan talebi artıracak. Bu durumun ise petrol fiyatlarını yukarı yönlü hareket ettireceği yorumları yapılıyor. Bir diğer ifadeyle, yaz döneminde ham petrolde  varil fiyat 70 dolar rakamlarını aşma ihtimali yüksek. Ancak, ham petrol fiyatları son dönemde analistleri sürekli ters köşe yaptığından (Pandeminin tavan yaptığı dönemlerde tahminlerin aksine petrol fiyatlarının artışa geçmesi gibi), itidalli olmakta fayda var. 
 

Tavan fiyat sona eriyor

Bilindiği gibi petrol fiyatlarındaki artış ve azalış, Türkiye iç pazarında akaryakıt ürünlerine (benzin, motorin, LPG otogaz) zam ya da indirim olarak yansıyor. Son dönem ham petrol fiyatlarında yaşanan artış, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıdı. Bu nedenle de ilk olarak Hazine ve Maliye Yönetimi, Eşel Mobil Sistemini (EŞM) uygulamaya koyarak akaryakıt zamlarını ÖTV'den düşüp istasyonlarda pompaya yansıtmadı.


Tavan fiyat nedir?

Tavan Fiyat ne demek?


Ayrıca, EPDK'da (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), 18 Mart 2021 itibariyle benzin ve motorine 2 aylık Tavan Fiyat uygulması başlattı. EPDK'nın Tavan Fiyat uygulaması bu ay ortalarında sona erecek.

Tavan Fiyat'ın son bulması da; akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyeceği, önemli bir konu başlığı olacak.

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

akaryakıt fiyatları ham petrol fiyatları tavan fiyat eşel mobil sistemi tavan fiyat nedir petrol nedir