Günlük doğal gaz tüketimi 37 milyon metreküp azaldı!

TAKİP ET

Havaların sıcak gitmesi, Türkiye günlük doğal gaz tüketimini de ekledi. Buna göre, bu yıl günlük doğal gaz tüketimi geçen yıla göre yaklaşık 37 milyon metreküp azaldı. Doğal gaz tüketimindeki azalmaya sıcaklarının yanında, artan gaz fiyatları ve doğal gaz şirketlerinin tasarruf önerilerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Havaların sıcak gitmesi, Türkiye günlük doğal gaz tüketimini de ekledi. Buna göre, bu yıl günlük doğal gaz tüketimi geçen yıla göre yaklaşık 37 milyon metreküp azaldı. Uzmanlara göre Doğal gaz tüketimindeki azalmaya sıcaklarının yanında, artan gaz fiyatları ve doğal gaz şirketlerinin tasarruf önerileride önemli diğer etkenler. 

 

AYRINTILAR...

Doğal gaz tüketimi azaldı

Türkiye doğal gaz tüketimi, geçen yılın aynı dönemine göre (Aralık ayı) önemli oranda düşüş yaşandı. Resmi verilere göre, geçen kış (2 Aralık 2022) elektrik üretimi dahil günlük doğal gaz tüketimi 215,8 milyon metreküp (m39 oldu. Bu kış ise aynı dönemde doğal gaz tüketmi 178,5 milyon metreküpe geriledi. Bir diğer ifadeyle geçen yıla göre doğal gaz tüketimi bu yıl 37,3 milyon metreküp düştü (net rakam 37.363 bin metreküp).

- Aralık 2021 - Aralık 2022 günlük doğal gaz tüketimi için aşağıdaki tabloya bakınız.

 

Günlük doğal gaz tüketimi

(2 Aralık 2021 ve 2 aralık 2022)

 Tarih  Doğal gaz tüketimi
 2 Aralık 2022  178.507 Bin metreküp (m3)
 2 Aralık 2021 215.870 Bin metreküp (m3)

Kaynak:

- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) - EİGM (2 Aralık, günlük tüketim verileri).

- Tüketim rakamlarına, elektrik üretimi için kullanılan doğal gaz dahildir. 

 

Elektrikte kullanılan doğal gaz tüketimi arttı

Aynı verilere göre elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz tüketimi ise bu yıl, geçen yıla göre artış gösterdi. 2 Aralık'ta tüketilen doğal gaz miktarı 39.481 milyn metreküp doüğal gaz miktarı, 2 aralık 2022'de 41.217 milyn metreküpe çıktı. 

 

Tasarrufta etkili oldu

Öte yandan sektör uzmanlarına göre havaların sıcak gitmesinin yanında gaz fiyatlarının artması ve tasarruf önerileride etkili oldu. Ham petrol fiyatlarına bağlı olan doğal gaz fiyatları, son aylardaki krizler nedeniyle artışa geçti. Bu artış ise doğal gaza zam olarak yansıdı. 

 

Şirketler tasarrufu öneriyor!

Bu arada doğal gaz dağıtım şirketleri de abonelerine tasarruf öneriyor. Bunun için doğal gaz şirketleri abonelere yüzde 50'lere varan tasarruf önerileri sunuyor. şirketlerin bu önerileri de doğal gaz abonelerinin tüketiminin azalmasına önemli etki yapıyor. 

7 adımla 'DOĞAL GAZ Faturasını yüzde 40 düşürmenin yolları' - Aksa Doğalgaz hazırladı!

 

Özel Haber - Enerji Ekonomisi

doğal gaz tüketimi günlük doğal gaz tüketimi doğal gaz fiyatları doğal gaz tasarrufu