Günlük akaryakıt TÜKETİMİ eskiye döndü: İşte son rakamlar

TAKİP ET

-Günlük akaryakıt TÜKETİMİ eskiye döndü: İşte son rakamlar...

AYRINTILAR

Özel Haber - Enerji Ekonomisi - Türkiye günlük ne kadar benzin ve motorin tüketiyor? Özellikle pamdemi sonrası (COVID-19 sonrası) cevabı en çok merak edilen sorulandan birisi bu oldu. İşte sorunun cevabı.

TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK AKARYAKIT TÜKETİMİ…

Türkiye günde 52 milyon 849 bin 15 litre motorin (52.849.151) ve 7 milyon 591 bin 885 litre benzin (7.591.885) tüketiyor (8 Mayıs 2020 Cuma Günü verileri. Rakamlarda da görüleceği gibi Türkiye akaryakıt tüketimi Koronavirüs salgını sonrası ve havaların ısınmasıyla birlikte artışa geçti.

TÜKETİM ESKİYE DÖNDÜ

Akaryakıt tüketimi Türkiye'de eskiye döndü. Koronaviürs salgını vakasının açıklandığı ilk gün olan 11 Mart 2020 öncesi günlü motorin tüketimi 50 milyon litre ve benzin tüketimi de 6 milyon litre seviyelerinde idi. Virüsle birlikte bu rakamlar motorinde 230 milyon litre ve benzinde 5 milyon litre rakamlarına gerilemişti. Ancak havaların ısınmaya başlaması, koronavirüs salgınında iyileşmeye paralel akaryakıt tüketimi de hızlı bir artışa geçti. Akaryakıtta tüketim salgın öncesi rakamlarına geri dönmüş oldu. 

 

AKARYAKIT TÜKETİMİ HIZLI DÜŞMÜŞTÜ

Koronavirüs salgını dünyada ilk olarak Aralık 2019 tarihin’de Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkmış ve hızla dünyaya yayılmıştı. Türkiye’de ilk Koronaviürs vakası ise 11 Mart 2020 tarihinde açıklandı. Virüsün açıklandığı günün ilk dönemlerinde akaryakıt tüketimi çok hızlı artmış (Motorin tüketimi 70 milyon litre günlük aştı) ve sonraki günlerde de akaryakıt tüketimi çok hızlı düşüşe geçerek günlük motorin tüketimi 25 milyon litre rakamlarına gerilemişti. Benzin tüketiminde de benzer düşüşler yaşanmıştı.

TÜRKİYE GÜNLÜK AKARYAKIT TÜKETİMİ!

Motorin (Litre).............52.849.151

Benzin (Litre)................7.591.885

Kaynak: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM) Enerji İstatistik Bülteni (Sayı 389).

günlük akaryakıt tüketimi benzin motorin