''Deprem bölgesinde ÇATI tipi güneş panelleri kurulmadan önce...''

TAKİP ET

''Deprem Bölgesi - Endüstriyel binalarda çatı tipi güneş paneli kullanımı planlanması durumunda en uygun çözüm olarak binanın tasarımı aşamasında bu konunun değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.'' - TÜSİAD!

“Kahramanmaraş Depremlerinden Öğrendiklerimizle Endüstriyel Binaların Daha Dayanıklı Hale Getirilebilmesi için Alınabilecek 10 Aksiyon”

TÜSİAD Deprem Görev Gücü Raporu

 

ayrıntılar...

'Endüstriyel Binalarda çatı tipi güneş panelleri kurulmadan önce statik analizle birlikte dinamik analiz de yaptır. Bu analiz sonuçlarına göre kuruluma izin ver.''

ENDÜSTRİYEL binalarımızda da çatı tipi güneş panelleri...

'Son yıllarda özellikle çevresel riskler ve iklim değişikliğinin etkinlerinin azaltılmasına yönelik önemli adımlar atılırken temiz enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisine ilgi ve talebin artığı bilinmektedir. Bu çerçevede endüstriyel binalarımızda da çatı tipi güneş panelleri kullanımı son dönemde önemli ölçüde artmaya başlamıştır. Bölgedeki incelemelerimizde depremden dolayı yapısal anlamda ağır hasar alan ve çatı çökmelerinin de yaşandığı binaların büyük çoğunluğunun çatısında güneş paneli bulunduğu tespit edilmiştir. Yer hareketine neden olan kuvvetin, deprem dalgasının yüzeyde yarattığı en yüksek ivme ile ilişkili olduğundan basitçe bir bina ne kadar ağırsa o kadar fazla deprem kuvvetine maruz kalacağı söylenebilir.

 

GÜNEŞ paneli kurulmak istendiğinde sadece statik analiz değil olası deprem yüklerine karşı dinamik analiz de yapılarak..Buradan hareketle binanın tasarımı aşamasında hesaba katılmayan çatıdaki bu ek yüklerin, ilave deprem yükleri yarattığı ve geniş açıklıklara sahip prefabrik betonarme binalardaki kolonların yer değiştirmeleri sırasında ikincil yüklere maruz kaldığı belirtilebilir. Sonuç olarak deprem sırasında kolonlara gelen ilave yer değiştirme taleplerinin karşılanamadığı durumlarda yapısal çökmeler yaşanabilir. Endüstriyel binalarda çatı tipi güneş paneli kullanımı planlanması durumunda en uygun çözüm olarak binanın tasarımı aşamasında bu konunun değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Mevcut binaların çatılarına güneş paneli kurulmak istendiğinde ise sadece statik analiz değil olası deprem yüklerine karşı dinamik analiz de yapılarak bu gelen ilave ağırlığın bina performansında olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağı ortaya çıkarılmalıdır. Bu yeni durumda binanın performans seviyesi, tasarımda öngörülen değerlerden daha olumsuz bir bölgeye geliyorsa panel kurulumunun binada yapılacak uygun güçlendirme çalışmaları sonrasında yapılması daha uygun olacaktır.''

 

raporun tamamını okumak için httıklayın...

tüsiad raporları - enerji ekonomisi

tüsiad raporları tüsiad güneş enerjisi enerji ekonomisi