Güneş enerjisini nerelerde kullanabiliriz?

TAKİP ET

Yüzer GES: Üzerine kurulduğu su kütlesindeki suyu gölgelediğinden suyun buharlaşmasını engeller ve su kaybını azaltır. Yüzer GES'lerin su yüzeyine kurulmasıyla hem tarımsal arazilerin kullanımına gerek kalmaz hem de suyun soğutma etkisi sayesinde fotovoltaik panellerin verimi artar.

Kalyon PV ''Güneş Enerji Sistemlerinin Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?'' başlıklı önemli bilgi paylaşımı yaptı. 

 

ayrıntılar...

Kalyon PV  Güneş enerjisi... ''Gezegenimizin en önemli doğal kaynaklarından biri olan güneş, silisyum cevherinin eritilip çeşitli fiziksel ve kimyasal aşamalardan geçerek hücre haline getirilmesiyle birlikte yenilenebilir enerji kaynağına dönüştürülebilir.''

Kullanım alanı her geçen gün daha da artan güneş enerjisi, geleceğin en önemli kaynakları içerisinde bulunuyor. Paris İklim Anlaşması kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdü veren ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesiyle birlikte günümüzde güneş enerjisinin önemi daha da arttı.

 

Dünyamız için sonsuz bir enerji kaynağı olarak gösterilen GÜNEŞİN enerjisini nerelerde kullanabiliriz?


- Agrivoltaik Sistemler: Tarım arazileri üzerinde güneş enerjisinden elektrik üretimi yapılırken aynı zamanda tarım faaliyetlerinin de sürdürülmesine olanak sağlayan agrivoltaik projelerinde güneş panelleri tarım arazisinin 2-3 metre üstüne kurulur, böylece traktör, biçerdöver gibi araçların sahada rahat hareket etmesine olanak sağlanır. Kurulan güneş panellerinde hücre aralıkları arttırılarak bitkilerin güneş ışığı alması kolaylaştırılır. Henüz yaygın olmayan bu sistemler sayesinde tarımsal sulama başta olmak üzere tarım üretimindeki elektrik ihtiyacı güneşten sağlanır. Agrivoltaik sistemler, bu sayede tarım ürünlerinin maliyetlerinin düşmesine katkıda bulunurken tarımsal üretimde karbon emisyonunun azaltılmasını da sağlar.

- Yüzer GES: Üzerine kurulduğu su kütlesindeki suyu gölgelediğinden suyun buharlaşmasını engeller ve su kaybını azaltır. Yüzer GES'lerin su yüzeyine kurulmasıyla hem tarımsal arazilerin kullanımına gerek kalmaz hem de suyun soğutma etkisi sayesinde fotovoltaik panellerin verimi artar.

- Fotovoltaik Entegre Ses Bariyer Uygulamaları: Ses bariyerleri kalabalık şehir hayatının ortaya çıkardığı gürültü kirliliğini bertaraf etmek için geliştirilen ve genellikle otoyol kenarları, tren hatları ve endüstriyel bölgelerde kullanılan gürültünün şehir içine yayılmasını önleyen ses bariyerleri üzerine inşa edilen güneş enerjisi sistemleridir. Otoyol kenarlarına çift yüzeyli (Bifacial) panellerin dik veya belli bir açıyla konumlandırılmasıyla ses izolasyonu sağlanırken aynı zamanda otoyol ışıklı uyarı ve aydınlatma sistemlerinin elektrik ihtiyacı da bu şekilde karşılanabilir. İlk örnekleri 1989 yılında İsviçre'de kullanılan fotovoltaik entegre ses bariyerlerinin yakın gelecekte dünya genelinde yaygınlaşacağı öngörülmektedir.

 

enerji ekonomisi

güneş kullanım alanları güneş enerjisi Agrivoltaik Sistemler Yüzer GES Fotovoltaik Bariyer