Güncel AKARYAKIT fiyatları

TAKİP ET

Akaryakıt ne demek?

'Akaryakıt: 'Benzin türleri, nafta (hammadde, solvent  nafta hariç), gazyağı, jet yakıtı, motorin türleri, fuel-oil  türleri ile Kurum tarafından belirlenen diğer ürünler.'

LPG ne demek?

LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı): 'Petrol ve doğal gazdan elde edilerek basınç altında sıvılaştırılan propan, bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonlar veya bunların karışımı'.
Kaynak: ETKB - EPDK



AYRINTILAR!

Güncel benzin - motorin LPG fiyatları

Son artışlardan sonra akaryakıt ve LPG istasyonlarında; benzin, motorin ve LPG Otogaz yeni fiyatlardan satılmaya başlandı. Ve akaryakıt ürünlerinden benzin ve motorinin litre fiyatı 11,00 TL'yi, LPG Otogazın fiyatı ise 8 TL'yi aştı.
 


Güncel Fiyatlar (18 Aralık):

- Benzin 11,61 TL

- Motorin  11, 47 TL

- LPG Otogaz  8,23 TL 


(18 Aralık 2021 Cumartesi itibariyle,
akaryakıt istasyonlarda 1 litre benzin, motorin, LPG otogaz fiyatları. İstanbul, Anadolu Yakası).

 


Türkiye Ortalama Akaryakıt Satış Fiyatları

Yakıt TürüFiyatBirim
Benzin 95 Oktan11,58499 TLLitre
Motorin11,45434 TLLitre
LPG Otogaz8,93571 TLLitre
Kaynak: EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu).
- Akaryakıt; En Yüksek İşlem Hacimli 8 Akaryakıt Şirketi Bayi Tavan Satış Fiyatları (Ortalama).
- LPG Bayi Satış Fiyatı.

 

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

İstasyonlarda satışa sunulan akaryakıt fiyatlarında en önemli 2 kalemi, ham petrol fiyatları ve döviz kuru (TL/Dolar). Bu nedenle de; bu iki kalemde yaşanan artış ya da azalışlar, anında akaryakıt ve LPG ürünlerine zam ya da indirim olarak yansıyor.  
Akaryakıt ürünleri fiyatlarının oluşumu ise; Ham petrol ithalat fiyatı, rafineri işleme maliyeti, nakliye, ana dağıtım şirketi ve bayi karmarjı ille verginin (ÖTV+KDV ve diğer) eklenmesi ile oluşuyor. 
Bilindiği gibi son dönemde ham petrol fiyatları hızlı bir artış gösterdi. Ve petrolün varil fiyatı 70-80 dolar bandında çok hızlı hareket etti (Brent petrol. Halen 1 varil brent türü ham petrol uluslararası piyasalarda 73 doların üzerinde fiyattan işlem görüyor). Döviz kuru da (TL/Dolar), son dönemde yukarı yönlü çok hızlı ve hareketli birdönemi yaşadı (Halen 1 ABD doları, serbest piyasada 16,00 TL'nin üzerinde bir fiyattan işlem görüyor). 


Enerji Ekonomisi







 

güncel akaryakıt fiyatları güncel benzin fiyatı güncel motorin fiyatı güncel otogaz fiyatı enerji ekonomisi akaryakıt ne demek LPG ne demek